Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мюнхен заявиха, че Западът е готов за дълга война в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Откривайки Мюнхенската конференция по сигурността украинският президент Володимир Зеленски отправи гореща молба към съюзниците да ускорят своята подкрепа. "Нуждаем се от бързина - бързина на нашите споразумения, бързина на нашите доставки, бързина на решенията за ограничаване на руския потенциал", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците да "засилят подкрепата си" за Украйна, за да подпомогнат започването на контраофанзива. "Сега не е време за диалог, защото имаме Русия, която е избрала войната, която е избрала да засили войната и която е избрала да стигне до извършването на военни престъпления и до нападения срещу гражданска инфраструктура", каза той. Макар да настоява, че не иска да види продължителна война, Макрон заяви, че Франция е готова за "продължителен конфликт".

Немският канцлер Олаф Шолц настоя, че германската подкрепа е "планирана да продължи" и призова съюзниците да ускорят доставките на тежки танкове, обещани на Киев, предава AFP. На форума не са поканени руски представители.

Руската военна групировка "Вагнер" съобщи , че е превзела важно селище край град Бахмут, предаде DPA. Информацията, че е превзето село Парасковиевка една от украинските опори северно от Бахмут, засега не е потвърдена от независим източник.

Украйна ще може да поиска финансова помощ от Международния валутен фонд - МВФ. Това обяви институцията, която извърши преглед на политиките, водени от Киев. Ръководителят на мисията на МВФ в страната Гавин Грей заяви, че през 2022 г. украинската икономика се е свила с 30%, което е по-малко от очакваното и добави, че прогресивен икономически подем на Украйна може да се очаква през тази година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00