Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече процедура за признаване на българска общност в Косово

Снимка: Пресцентъра на президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети районите в Косово, където живеят косовари с българско самосъзнание. Тя се срещна с представители на сдружението "Обединени българи в Косово" в Кръстец, както и с членове на „Културно-просветно дружество на българите в Жупа, Подгора и региона“, предава БТА.

В Косово няма официално признато българско малцинство, а българската общност, която е около 15 000 души, е част от населението на общините Драгаш, където тя е представена в 20 села, Призрен с 19 села,  Ораховац и Щръбце, където има 10 села с българи.

През януари 2023 г. те са внесли втора подписка в косовския парламент с искане да бъдат признати за самостоятелна общност. Йотова заяви на срещата със сънародниците, че след разговорите с косовските представители и президента Вьоса Османи, вижда в нейно лице гарант, че подписите този път няма да бъдат загубени, както се е случило през 2018 г. и ще минат през парламента. Османи е предложила, докато текат процедурите по придобиване на статут на общност, българите в Косово да имат свой представител в Консултативния съвет за национални малцинства.

Сред участниците в срещата имаше българи от Косово, завършили висше образование в България и настоящи студенти. Българската общност прие с желание и готовност да съдейства на намерението в по-големите градове да бъдат организирани съботно-неделни училища, за да може да се изучава съвременният български език. Това би помогнало и за по-нататъшното следване на висше образование в България, но и за съхраняване на традициите и културата им. На двете дружества вицепремиерът подари книги на български език.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57