Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг Бендът на БНР изненадва с филмова музика на Милчо Левиев в нов аранжимент

Снимка: БНР

Биг Бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще почете със специален концерт тази вечер (23.02) един от най-значимите български джаз музиканти – Милчо Левиев. Събитието, посветено на 85-ата годишнина от рождението на Милчо Левиев, ще се състои в Първо студио на радиото, откъдето започва звездния му път – от 1962 г. до 1966 г. той е диригент именно на Биг Бенда на БНР.

Роден през 1937 г. в Пловдив, Милчо Левиев е високо ценен като композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист и диригент), преподавател по класическа и джаз музика. Работил е с някои от най-големите световни имена в джаза, най-активно с Дон Елис в периода 1970-1977 г. Биографията на Милчо Левиев е изпълнена с успехи, награди и признание за музикалната му дейност както у нас, така и в чужбина.

Забележително място в творчеството на Милчо Левиев заемат композициите му в сферата на филмовата музика. Тази вечер в Първо студио на БНР ще звучи музиката на Милчо Левиев, написана през 60-те години на XX век за емблематични български филми. Новите аранжименти са създадени специално за този концерт от Васил Спасов – значим представител на по-новото поколение в съвременната българска джаз сцена, специализирал в Музикалния колеж Бъркли в Бостън именно в областта на пианото и филмовата музика.В програмата са включени неиздавани досега произведения като "Alone" (тема от филма "Горещо пладне"), "Autumn Sun" (от филма "Есенно слънце"), "Detour" (от филма "Отклонение").

Специален гост в концерта ще бъде джаз певицата Вики Алмазиду – творчески и житейски партньор на Милчо Левиев.

Текст: Диляна Трачева

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15