Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една година през България са преминали над един милион украински бежанци

Снимка: БГНЕС

Около 1,1 милиона украински бежанци са влезли в България от началото на войната, съобщи БТА, като цитира Седа Кузуджу -  представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България. По време на пресконференция в БТА Кузуджу отбеляза, че България е регистрирала повече от 151 000 бежанци от Украйна за временна закрила, като около 50 000 са останали в страната.

Очаква се България да получи помощ от организацията в размер на 19,4 милиона щ. д. за тази година, като ВКБООН и девет хуманитарни партньори ще оказват съдействие на българското правителство за предоставянето на убежище за 200 000 бежанци от Украйна. Кузуджу добави, че действията за закрила през т.г. ще обхванат с помощ 45 000 бежанци и 1350 деца. За благосъстоянието и основните потребности на украинците ще са необходими още 7.6 милиона щ.д. Ще се работи и за социално-икономическото им интегриране.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство . В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура. Първата от тях е подаване на молба за българско..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще работи денонощно открита линия на телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.b g  - за сигнали за нарушения или престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 09.05.24 в 09:11

В Плевен и Кърджали поройни дъждове превърнаха улиците в реки

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички отговорни структури за почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети в областния град след продължителна буря от силен дъжд и градушка вечерта на 8 май –..

публикувано на 09.05.24 в 08:35