Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година от началото на войната в Украйна

Андрей Николов: Украйна, каквато беше през 2021 г. и по-рано, вече я няма

Ситуационният център "Отворени врати" ще работи поне през следващите 10 години

7
Снимка: Facebook / Andrey Nikolov

Точно преди година, в телевизионно изявление руският президент Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас с цел защита на хората срещу издевателства и геноцид от страна на киевския режим. Минути по-късно бяха нанесени тежки артилерийски удари в районите на Донецк и Луганск, ракети бяха изстреляни по всички важни военни обекти и бази в поне половин Украйна. И така, в ранната утрин на 24 февруари, за първи път след повече от 70 години, в Европа призракът на войната придоби отново своята пълнокръвност.


Часове преди началото на руската атака, украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение към руския народ, в което заяви, че решението на Путин да навлезе в земите на друга страна, може да даде начало на голяма война в Европа: "Ако бъдем нападнати от войска, която се опитва да отнеме страната ни, свободата ни, живота ни и живота на нашите деца, ще се защитаваме. Когато настъпвате срещу нас, ще виждате лицата, не гърбовете ни" – предупреди Зеленски. Украинските и руските войници са лице в лице вече 12 месеца, а най-голямата цена я плащат хората – хиляди жертви от двете страни на конфликта, милиони украински граждани без дом, разпръснати по различни държави или останали в родината си, понасяйки ужаса на военните действия.


"Украйна, каквато беше през 2021 и по-рано, вече я няма. Тази страна има 2000-километрова граница с Русия и през следващите 10, 20 или 30 години, едва ли ще бъде спокойно на нея. Всеки украинец трябва да го разбере и да живее със страха и безпокойството от това" – казва ни Андрей Николов, роден и израсъл в Одеса, но вече шест години София е негов дом, където се е посветил на образованието по информационни технологии. Казва, че ситуацията за българите в Украйна е много тежка в момента:

"Има доста бесарабски българи, които живеят в Одеска област, нямат ток и други неща, но сякаш за тях е малко "по-лесно". Има голяма общност, която живее в окупирана територия на Азовското море, в Бердянск, и новините от там са много лоши, защото онези от тях, които са преминали на украинската територия вече са загубили жилищата си, чужди хора са се настанили в тях, не знаят какво ще се случи с обучението на български език, сигурно още няма такова."

Андрей признава, че е бил приятно изненадан от голямото великодушие, което българите проявяват към украинците от 25 февруари насам с помощи и доброволен труд.


"Аз очаквах до този момент всички вече да са уморени и да не искат да чуят за Украйна, но имаме българи, които оказват подкрепа, работят като доброволци с деца, а украинците разбраха, че ще останат по-дълго в България и можем да планираме по-дългосрочни стъпки заедно" – казва събеседникът ни и прави аналогия между настоящето и миналото, тъй като семейството му има бежански опит – предците му са избягали от Османската империя, а сегашните бесарабски българи отново с принудени да бягат, но този път заради Русия.

"През 1799 година се качват на гръцки кораб, акостирал в Созопол и заминават за Руската империя, бягайки от Османската. Проследих своето родословие до село Малко Шарково в Ямболско. Оказа се, че там и днес живеят доста хора с името Николови, с които имаме роднинска връзка. Като пристигат в Украйна, основават село Малък Буялък, на около 10 километра от Одеса. Баща ми, майка ми и всичките ми роднини са оттам. Когато отидох в Малко Шарково веднага забелязах църквата "Св. Йоан Предтеча", защото същата я има и в нашето село. Двата храма изглеждат като две капки вода, защото преселилите се от България са искали да си направят същата църква, в която са се събирали и у дома, в България."

Още в първите дни от войната, Андрей се стреми да бъде полезен на нуждаещите се от помощ и подкрепа украински бежанци в България. Затова създава Ситуационния център "Отворени врати", на който от 24 февруари 2022 г. насам посвещава цялото си време и енергия.

"Очаквахме, че ситуацията ще бъде по-тежка, защото мислехме, че Украйна не ще успее да се съпротивлява толкова дълго и успешно срещу агресора. Очакваше се в България да пристигнат 500 000 души, което не се случи" – казва ни Андрей. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците към октомври миналата година, украинските бежанци в България са 54579.


От началото на войната, центърът е помогнал на хиляди бежанци, пристигнали у нас. Николов има дългосрочен план за развитието му, с хоризонт от поне 10 години и "супер сила" в лицето на бесарабските българи тук, които успяват да комуникират и на български, и на украински, и руски език, подпомагайки дейността на центъра:

"Работата ни тук вече ще е насочена преди всичко към интеграцията на украинците и включването им в пазара на труда. Благотворителността ще поотстъпи назад. Дейността ни е в три посоки – културна интеграция, психологическа и кризисна подкрепа и образование. За нас е важно те да не загубват връзката със своята родина. Нуждаят се и от психологическа подкрепа, защото при нас все още пристигат хора, които са много объркани. Срещаме такива, които ни казват, че след две седмици ще се върнат в Украйна, или след месец, или след три. Важно ни е да им покажем, че и в България има възможности за тяхната реализация. На трето място, но не и по важност, е образованието, тъй като сред бежанците у нас майките с деца са най-много. Докато майките са на работа, тези деца трябва някъде да учат. Затова работим за изграждането на първо българо-украинско средно училище."

Освен това центърът си сътрудничи с Агенцията по заетостта и я подпомага:


"Наша задача е по-скоро да насочим украинците към работодатели в различни сфери, но най-голямата пречка са езиковите им умения. За нас е важно не просто да намерим работодател, а той да бъде доволен от своя нов сътрудник. До момента успяхме да съдействаме на около 800-1000 души в тази насока" – обяснява Андрей. 

Радио България ще продължи да следи как протича интеграцията на украинските бежанци у нас. Предстои да ви запознаем с още истории на такива хора.


Снимки: ЕПА/БГНЕС, Facebook /@SituationalCenterOpenDoors, Facebook / Andrey Nikolov

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Започна изборът на новия български патриарх

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският..

публикувано на 30.06.24 в 09:48