Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова разработка – български хора̀ чрез мобилна игра с добавена реалност

Снимка: БГНЕС

Където и да се намирате по света, стига да разполагате със смартфон и достъп до интернет, можете сами да усвоите преплетените стъпки на българските хора̀ с помощта на добавена реалност чрез новата българска безплатна игра Таратанци. "Просто избирате хоро, насочвате телефона си към земята и следвате стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона", казва Екатерина Петрова, съосновател на фондация "Таратанци" в интервю на БНР-Стара Загора. И още:

"В момента сме вкарали в приложението четири хора̀ – право, граовско, ръка и еленино. Хората могат да се учат да танцуват чрез нашия метод, навсякъде, където и да се намират. Приложението е активно за операционна система Андроид, но ще го направим възможно за теглене и от ползващите други операционни системи. Това, което го отличава от познатите до момента самоучители на танци е, че тук всичко се случва чрез добавена реалност в средата, където се намираш – у дома в хола или в парка, например. Вкарваш стъпките на хорото, и започваш да ги следваш. Има и гласови команди, които те направляват – общо взето е много забавно, креативно."

Всичко започва през 2014 г., когато шепа млади българи решават да създадат метод за изобразяване на българските народни хора̀ чрез графични фигури от техните стъпки. Екатерина Петрова си спомня:

"Тогава се зароди идеята да излезем в най-близкия парк и да нарисуваме стъпките на чичовото хоро, като най-лесно, с тебешир на асфалта. Поканихме минувачи да го тестват и те започнаха да танцуват по стъпките, да оплитат краката, да се забавляват. Така решихме да превърнем "Таратанци" в организация, насочена към популяризирането българските хора̀ по нов начин."

През миналото лято, с подкрепата на Национален фонд култура, екипът на "Таратанци" предприе дълго пътуване из България, като посети всички етнографски области. "Работим с местни хореографи и танцови дейци. Те потапят краката си в боя и докато танцуват, стъпват върху бели петна, като по този начин оставят отпечатъци от стъпките на хора̀та" – казва Екатерина Петрова и добавя:

"Преминахме над 7000 км из България и снехме отпечатъците на още 80 хора̀. По този начин вече имаме една голяма база данни със стъпки, които в момента дигитализираме и до месец ще са готови. Но искаме да продължим тази дейност, защото българските хора̀ са ужасно много – вероятно над 500, не се знае точната им бройка. И много от тях се танцуват и се познават само от възрастните хора в малките труднодостъпни населени места. Когато тези хора си отидат, въпросните хора̀ ще изчезнат с тях, ако не бъдат документирани за идните поколения" – каза в заключение Екатерина Петрова.

Още за магията на българските хора̀:

Съставил: Венета Николова (по интервю на Поли Гънчева от БНР-Стара Загора)
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30