Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци и българи застанаха рамо до рамо срещу руската агресия в Украйна

7
Снимка: БНР - Варна

Българи и украинци, намерили след началото на войната втори дом в България, излязоха на митинги в различни градове в България. Над 100 бежанци от Украйна се събраха пред Спортна зала във Варна, за да отправят апел за мир. С артистична програма те изразиха и благодарността си към България – за гостоприемството и помощта.
 


Митинг се проведе и пред сградата на община 
Бургас. В хотели и в държавни бази в Бургаска област са приютени най-много украински бежанци.



В храма "Свети Димитър" в Пловдив беше отслужен молебен за загиналите украински цивилни граждани и военни. Инициативата е на Почетното консулство на Украйна в града. Присъстваха десетки украинци, които живеят и работят в Пловдив. 



В знак на подкрепа към украинския народ тази вечер сградата на община Стара Загора ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме.

Общо 4400 украински бежанци са намерилите препитание у нас чрез бюрата по труда, а други 2000 са намерили работа чрез директен контакт с работодател
. Най-често те са заети в хотелиерството и ресторантьорството. Анкети сред украинските бежанци показват, че 40% от тях нямат намерение да започнат работа, но в същото време възнамеряват да останат в България. "Това, че са основно по курортите, а не в големите градове, не позволява тяхната по-добра интеграция", коментира пред БНР заместник-социалният министър Наталия Ефремова.

Снимки: БНР-Варна, БНР-Бургас, БНР-Пловдив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11