Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци и българи застанаха рамо до рамо срещу руската агресия в Украйна

7
Снимка: БНР - Варна

Българи и украинци, намерили след началото на войната втори дом в България, излязоха на митинги в различни градове в България. Над 100 бежанци от Украйна се събраха пред Спортна зала във Варна, за да отправят апел за мир. С артистична програма те изразиха и благодарността си към България – за гостоприемството и помощта.
 


Митинг се проведе и пред сградата на община 
Бургас. В хотели и в държавни бази в Бургаска област са приютени най-много украински бежанци.



В храма "Свети Димитър" в Пловдив беше отслужен молебен за загиналите украински цивилни граждани и военни. Инициативата е на Почетното консулство на Украйна в града. Присъстваха десетки украинци, които живеят и работят в Пловдив. 



В знак на подкрепа към украинския народ тази вечер сградата на община Стара Загора ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме.

Общо 4400 украински бежанци са намерилите препитание у нас чрез бюрата по труда, а други 2000 са намерили работа чрез директен контакт с работодател
. Най-често те са заети в хотелиерството и ресторантьорството. Анкети сред украинските бежанци показват, че 40% от тях нямат намерение да започнат работа, но в същото време възнамеряват да останат в България. "Това, че са основно по курортите, а не в големите градове, не позволява тяхната по-добра интеграция", коментира пред БНР заместник-социалният министър Наталия Ефремова.

Снимки: БНР-Варна, БНР-Бургас, БНР-Пловдив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50