Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Апостола

Паметта за Левски по света – от сръбския Цариброд до Чако в Аржентина

7
Бюст-паметникът на Васил Левски в Буенос Айрес, Аржентина
Снимка: БГНЕС

Чиста и свята република, равенство на всички пред закона, свобода на словото, печата и вероизповеданията. Това са заветите, които ни оставя една от най-знаковите фигури в историята на България – Васил Левски, 150 години от чиято гибел отбелязваме през 2023 година. Личност, успяла да запази харизмата си, независимо от превратностите на историческата ни съдба и която национално допитване на БНТ поставя като №1 в списъка на най-великите българи за всички времена. Днес в близки и далечни точки на света паметници на Апостола ни напомнят за неговото дело и каузата, която е отстоявал. Най-много такива са издигнати в държавите с най-големи български диаспори – Украйна, САЩ, Сърбия, Молдова, Румъния и други, повечето от тях по инициатива на местните български общности с подкрепата на дипломатическите ни представителства.

Бюст-паметникът на Васил Левски в Сиенфуегос, Куба
Първият паметник на Васил Левски зад граница е издигнат през 1981 г. в знойна Куба, по инициатива на български специалисти, построили завод в град Сиенфуегос на брега на Карибско море. Когато сънародниците ни предават на кубинската страна завода, наречен „Васил Левски“, си казват, че един ден кубинците може да го прекръстят, и затова трябва да оставят нещо, което да съхрани завинаги на това място българската следа. Така се ражда идеята за паметника, разказва българският инженер Тодор Кузманов, участник в тези събития. И наистина, заводът отдавна е прекръстен, но и днес там се извисява паметникът на Апостола с барелеф с лъвска глава и стиха на Христо Ботев „El que cae en la lucha por la libertad, no muere” („Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“).


Нека сега се пренесем от Централна в Южна Америка, в Аржентина, където се намират двата най-отдалечени от българските земи паметници на Апостола. Първият от тях се извисява сред ярката зеленина на вековни дървета и палми в любимия на жителите на Буенос Айрес парк в престижния квартал Белграно. 

Бюст-паметникът на Васил Левски в Буенос Айрес
Инициативата за изграждането му идва през 1997 г. от българското посолство. „Посланик Василий Такев, а по-късно Кирил Кирилов работят активно в името на тази идея. Издигнат е във връзка със 160-годишнината от рождението на Апостола, със съвместните усилия на Общобългарския комитет Васил Левски, Фондация „Васил Левски“, с участието на българската общност и българското посолство“, разказва за Радио България нашият сънародник в Аржентина Иван Цанков, секретар на гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. В разговор с Миглена Иванова той споделя:

„Може да се каже, че Левски е икона за нас, които сме родени в България, но и за по-голямата част от българската общност, която се състои от аржентинци с български корени, вече достигащи до четвърто поколение. Така че паметникът е посещаван не само на годишнини, но по всяко време. Имаше интересен случай. Българска туристическа фирма се свърза с нас. Казаха, че ще водят група, която ще посети Буенос Айрес, и ни помолиха да им покажем възлови места. Още с идването си туристите изявиха желание да посетят паметника на Левски, за който бяха чували. Бяха си подготвили и знаме. Така цялата група отидохме до паметника и там си направихме снимки с българското знаме.“

Вторият паметник на Апостола в Аржентина се намира в Лас Бреняс, провинция Чако, разказва Иван Цанков:

„Там е най-голямата и най-стара българска общност. Първите емигранти са се заселили именно в провинция Чако. Паметникът в Лас Бреняс е по-нов. Реализиран е от бронз върху каменен постамент и гледа към централен булевард. 

Бюст-паметникът на Васил Левски в Лас Бреняс
През 1998 г. представители на българската общност в града се свързват с фондация „Васил Левски“ в София и изразяват желанието си и при тях да бъде издигнат паметник на Апостола. След проведените разговори фондацията решава да дари бюст на Левски на сънародниците ни в онзи отдалечен край. През 2000 г. при посещението на посланик Атанас Будев в Чако, той се среща с кмета на Лас Бреняс и подписват споразумение, което казва, че българската страна ще направи дарението, а общината ще извърши оформянето на монумента. Бюстът е реализиран от скулпторката Росица Мишева, изпратен е в Аржентина, и е получен от Асенсио Пелов, председател на българското дружество в Лас Бреняс, след което е съхраняван от него до дома му няколко години. Поради финансови затруднения завършването на паметника се осъществява през 2007 г. по проект на арх. Мигел Анхел Мичов, който е с български корени, представител на общината. Официалното откриване е на 6 юли същата година. Осветяването му се извършва от Омар Ценов, с български корени, изключително изтъкнат интелектуалец и религиозен деец от общността. За съжаление той почина миналата година, но името му буди респект, остава.“

А сега да прескочим на около 60 км от София, в Цариброд (Димитровград), Сърбия, където се намира най-близкият до българските земи паметник на Апостола. Прекрасният, добре поддържан бронзов бюст, извисяващ се там на централно място пред сградата на общинския съвет, е дело на проф. Валентин Старчев. 

Бюст-паметникът на Васил Левски в Цариброд
Той е открит през 2014 г. за честването на 141-ата годишнина от гибелта на Апостола, в присъствието на българския премиер Пламен Орешарски и сръбския му колега Ивица Дачич. Цариброд е бил част от някогашните български Западни покрайнини, но по силата на Ньойския мирен договор от 1919 г. попада в пределите на Сърбия, а през 1950 г. е преименуван на Димитровград. По данни от последното преброяване населението на града е около 9 000 души. По предварителни данни около 90% са българи, разказа Небойша Иванов, председател на Управителния съвет на българския Културно-информационен център „Цариброд“.

„Радвам се и се гордея, че по времето, когато бях председател на община Цариброд, беше открит паметникът на Васил Левски. Това е много стара идея и аз като председател съм имал възможност да започнем тази инициатива. Тя беше финансово подпомогната от българска пътностроителна компания. Благодарен съм на компанията, на моите съграждани и всички хора, които дадохме възможност за откриването на този паметник“, – разказа за Радио България Небойша Иванов.

Сред най-многобройните български общности зад граница са тези в Молдова и Украйна. Те се преселват там през XVIII и XIX век, но живеят компактно и успяват да запазят българското си самосъзнание, традиции и език. Къде се намират те днес, можем да разберем и по паметниците на Апостола – в молдовските гр. Кишинев и селата Паркани и Твърдица, в украинските градове Одеса и Бердянск. 

Първият бюст на Левски в Украйна е издигнат именно в окупирания сега от руските войски Бердянск през 2007 г., по инициатива на местното българско дружество „Родолюбие“ с подкрепата на Асоциацията на българите там.

Бюст-паметникът на Васил Левски в Бердянск
Така днес Васил Левски обединява всички наши сънародници по света, независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност. А паметниците, издигнати в негова чест, не само ни напомнят за неговите послания и саможертва в името на националната кауза, но и да мерим в ежедневието постъпките си с аршина на националния герой.

Вижте още:

Паметникът на Апостола в София – място за всенародна почит - Избрано (bnr.bg)

В песенния свят на Апостола - Музика (bnr.bg)

Снимки: БГНЕС, bgspace.com, bgsleda.com, migrantheritage.com, vasil-levski.blogspot.com, glaspress.rs, личен архив

_____________________________________________________________________________________________________

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14