Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Със Северняшки събор българи в Англия отбелязват 3 март

Снимка: Facebook /Виолета Иванова

Българската народна музика и танци винаги са били част от емоционалната същност на българина. Особено осезаемо е това, когато животът на сънародниците ни се „случва“ далеч от корените им, от земята, пропита с неравноделния ритъм на сърцата им. Няма празник, събор, сватба и дори посрещане на Нова година без „извиване“ на народно хоро, като израз на активното общуване, заедност и усещане за принадлежност. Усещане, че си на мястото си и сред свои – тайните съставки за едно здраво и стабилно общество. Особено днес и особено тук. 

В духа на традициите Асоциация „България“ BULGARIAN COMMUNITY MIDLANDS CIC организира поредното голямо събиране на българи в Англия на благотворителен Северняшки събор. Събитието е по повод Националния ни празник 3 март, но ще се проведе на 4 март в град Дарби, Derby в Централна Англия. В него могат да участват деца, възрастни, българи и чужденци, групи и индивидуални танцьори, професионалисти и любители, които ще се отдадат на северняшката лудост и жизнерадост. Защото народните танци от тази фолклорна област се отличават именно с волни и високи подскоци, вихрена игра, свобода на движенията, които се свързват с откъсването от грижите, ежедневието и отдаването на радост и веселие. И всичко това ще бъде съпътствано от удоволствието да носиш автентична българска носия от този край. Това е характерен белег на събитията, организирани от Асоциацията – разказва председателят й Виолета Иванова. Самата тя създава организацията след  като установява, че сред българската общност в Обединеното кралство има глад за събития, на които сънародниците ни не само да пеят и танцуват български фолклор, но и да се облекат в носии, да пресъздават  народни обичаи и така да заявят с гордост своята национална принадлежност пред местните общности. „Защото, когато си далече, това е важно“ – казва Виолета пред колегата ни Ина Николова от БНР-Стара Загора. Българката е родена в Силистра, но последните 30 години живее в чужбина, повечето от тях прекарва във  Великобритания. А историята на асоциацията, която създава започва в края на 2016 година.


„Реших да създам група, написах обява в групите на българите в Англия и след три дни вече имах заявен интерес от 16 човека. Тогава нямахме зала и ги поканих в моя дом,  в кухнята опънах масите, направих вечеря, за да се запознаем, и така решихме да създадем танцова група Folk Ensemble Bulgaria-Nottingham и Асоциация - BULGARIAN COMMUNITY MIDLANDS CIC. След което те започнаха да напредват много бързо в хората, наближаваше Коледа и трябваше да си направим парти. Предложих на всички да си закупим носии, но някой ми отговориха, че са финансово затруднени и не могат, други не бяха сигурни, че ще продължат да танцуват народни танци и не искаха да се ангажират финансово с толкова скъпа покупка и тогава аз реших сама да инвестирам във вече започнатото начинание – започнах да поръчвам носии, гайди, тъпани, уредби. Родители ми изпратиха всички реликви, които са останали от моя добруджански род – черги, покривки, пафти и кобилици. Носиите пристигнаха на 3 декември, а на 4 декември 2016 година се състоя първото ни събиране.“

Днес Асоциацията ни е най-голямата и активната в Англия, казва Виолета. В нея членуват хора с различни професии - инженери, адвокати, лекари, учители. Точният им брой трудно може да се определи, защото много от участниците в събитията им не са обвързани с годишен членски внос, но ФБ групата им има точно 15 307 членове. Средствата, които събират от билети за различни събития се изразходват за закупуването основно на народни носии и аксесоари. Днес те притежават повече от 100 национални одежди. „Ние сме едни от малкото, които предлагаме автентичното преживяване да танцуваш с българска носия,  да опънеш дългото знаме, химна да запееш и сълзи да пророниш“ - с вълнение в гласа споделя Виолета.


„И съм много радостна, че за 6 май миналата година се организира в Лондон прословутото Гергьовденско хоро на открито, където се събраха много голям брой наши сънародници. Това събитие не е организирано от нас, но то възроди отново традицията, защото родината много ни липсва. Тук създадохме училища и асоциации, които да крепят тези традиции живи, да ни крепят близо до корена, да съхраним българското си самосъзнание и култура, защото сме далече и не можем да присъстваме на събори в България. На нас това ни липсва“- казва българката.

В края на май миналата година, на събитие на Асоциация „България“, в град Дарби участниците поставиха нов рекорд за най-много изиграни български хора - 106. В продължение на близо осем часа повече от 300 човека от цяла Англия, Шотландия и различни кътчета на Европа танцуваха в ритъма на България. И въпреки че за чужденците неравноделният такт на нашенските хора е труден, вълнението и споменът от преживяното ръка за ръка се оказват по-силни от верните стъпки. 

Съставил: Весела Кръстева /използвано е интервю на Ина николова, БНР-Ст. Загора/

Снимки: Facebook /Виолета Иванова, Facebook /Folk Ensemble Bulgaria-Nottingham

Още от категорията

Българската културна асоциация в Белгия с анкета за любимите български автори по света

Анкета за любими български писатели по света организира Българската културна асоциация в Белгия. Резултатите от допитването ще бъдат обявени на Петия фестивал на българската книга, който ще събере български писатели, издатели и читатели в белгийската..

публикувано на 30.05.23 в 18:01

Алина Пейогло и Мария Бабова са победителите в "Диктовката по български език" в Молдова

281 души се включиха в конкурса "Диктовка по български език", организиран в Молдова по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В I категория - от 13 г. до 19 г., победител е Алина..

публикувано на 29.05.23 в 14:54
Созопол

В Созопол представят талантите на България от различни краища на света

От 5 до 15  юли 2023 г. Созопол ще бъде домакин на 17-ия сезон на  Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите”, организиран от Сдружение „Музите” и община Созопол под патронажа на Вицепрезидента на Република България със съдействието на..

публикувано на 27.05.23 в 08:04