Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диорами, фестивали, вино и приключенски игри – Велико Търново обогатява атракциите си

Царска тронна зала
Снимка: velikoturnovo.info

Велико Търново, най-търсената дестинация за културен туризъм в България, очаква ръст на туристите в идните месеци. Средновековната ни столица с над 7 хиляди години история, очарова гостите с амфитеатрално разположените си къщи над река Янтра, старите мостове, средновековните църкви, множеството музеи и разбира се, историческия хълм Царевец, увенчан от патриаршеския храм.

На прага на пролетта, общината приключва един проект, свързан с обогатяването на експозициите с восъчни фигури, представени в Мултимедийния посетителски център. Напълно реалистичните модели набългарски царе, боляри, царедворци, духовници и пр. са част от новите диорами, които пресъздават събития, свързани с историята на старата българска столица. За атракцията, която ще бъде открита в близките седмици, научаваме от Борислав Йорданов, управител на общинското дружество „Царевград Търнов“ в разговор с Венета Николова от Радио България:

"През този сезон Велико Търново може да посрещне всички свои гости с новото разширение на Мултимедийния ни посетителски център, открит през 2012 г.. Експозицията му беше на 2 етажа доскоро, но в момента тя се надгражда и вече е на 4 етажа. Тук хората ще могат да видят нови сцени от Второто българско царство, като например битката при Клокотница, отбраната на старопрестолния град, ще има възстановка на Средновековен пазар и пр. Новите експозиции ще представят 37 восъчни фигури, които оживяват пред погледа ни.“

Коронация на Цар Калоян

Друга атракция, върху която се набляга напоследък, е виненият туризъм. Велико Търново разполага с няколко малки и големи бутикови изби. Докато се разхождат по емблематичната Самоводска чаршия, туристите се отбиват в т.нар. винен център, където могат да дегустират и да закупят произвежданите в региона вина, научаваме от Борислав Йорданов.

Фестивал „Сцена на вековете“

Фестивалният туризъм е сериозен коз, на който се разчита, за привличане на повече туристи през лятото. На 1 юли спектакълът „Риголето“ на Националната опера в Букурещ ще открие тазгодишното издание на оперния фестивал „Сцена на вековете“ в крепостта Царевец, който ще продължи до началото на месец септември. Преди това, от 8 до 11 юни, крепостта ще бъде домакин за поредна година на Международния фестивал на историческите възстановки. „Туристите ще се потопят в средновековието, ще видят как хората са живеели, как са се отбранявали, как са се хранели, произвеждали хартия и пр.“- казва Борислав Йорданов.

Голям интерес има и към приключенската игра „Тайната на 9-те ключа“. Неповторимото преживяване ще ви върне назад, в славното минало на хълма Царевец:

Деца, играещи на „Тайната на 9-те ключа“

“По този начин, докато търси всеки един (скрит-бел.ред.) ключ, човек прави много любопитна обиколка на целия хълм и всъщност така той се превръща в един средновековен детектив. Участниците трябва да разкрият какво се е случило в тази приказка, в която се потапят. Играта е на три езика. Така хората получават историческа информация, която е вмъкната вътре в играта и разходката им става много забавна“- казва Борислав Йорданов.

Снимки: velikoturnovo.info, Венета Николова, Facebook /Фестивал "Сцена на вековете" - Велико Търново

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35