Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от дезинформационна кампания ли е розовото ни масло и ще го обяви ли ЕК за токсично?

Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Не е вярно, че ЕС възнамерява да забрани етеричните масла, включително розовото, става ясно от позицията на Еврокомисията, цитирана от БНР. Реакцията е във връзка с появилата се информация, че етеричните масла ще бъдат подложени на европейска регулация, която или ще ги забрани, или ще задължи производителите да им поставят специални обозначителни етикети – ярко жълти с череп и кости.

Преди дни стана известно, че розовото и други етерични масла ще бъдат класифицирани от ЕК не като натурални, а като химически продукти, които биха могли да са потенциално токсични. България е водещ световен производител на розово и лавандулово масло, продукти с широко приложение в индустрията – българската и световната.

След поредица от медийни публикации и коментари в общественото пространство, излезе официална позицията на Европейската комисия. В нея се казва, че етеричните масла вече са определяни като химични вещества и са регулирани като такива от европейското законодателство, както и че те няма да бъдат забранени. И още, „Комисията не възнамерява да промени това определение, нито да започне да изисква анализ на всяка молекула в етеричните масла. Като цяло преразглежданите правила ще спомогнат за по-доброто идентифициране на опасните свойства на химичните вещества и за по-доброто управление на свързаните с тях рискове, когато е необходимо.“

Може ли българското розово масло да е „токсично“?

Българското розово масло е сложен натурален продукт, който е невъзможно да се получи по синтетичен начин. Има богата фармакологична активност, доказана от български и чужди учени, научаваме от с доц. Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в град Казанлък. В интервю на Божидар Александров от програма "Христо Ботев" на БНР, тя обяснява какви са характеристиките на розовото масло, произведено в България :


Получава се чрез водно-парна дестилация. Това е метод, създаден преди стотици години, който е напълно екологичен и безопасен за здравето на хората и околната среда. Производството на етерично масло не може да се приравни с това на химическите субстанции. До момента, поне в института, не ни е известно нещо, което да е вредно за хората в съставките на розовото масло. Правим кремове, парфюми и не сме получавали оплаквания. Класифицирането на розовото масло и всички други етерични масла не като натурален, а като химичен продукт, веднага ще рефлектира, както върху парфюмерийната, така и върху фармацевтичната промишленост. Ще се наложат ограничения и изисквания, които ще доведат до скок в себестойността и оттам до трудности с реализацията на пазара. Това ще има негативни последици, както за хората, така и за бранша. “

Преди дни българският евродепутат Атидже Алиева-Вели поясни, че според очакваното предложение на ЕК, етеричните масла, вместо да се разглеждат като вещества, както досега, ще бъдат класифицирани като … смеси.

Смес ли е розовото масло?

Смятам, че не може да е смес - казва доц. Баева. Това е сложен натурален продукт, който съдържа в себе си около 300 съставки, но не може подробно да кажем какви са те. Ние считаме, че то не е вредно за хората и за промишлеността.“

Подготвяните промени в европейското законодателство, свързани с класифицирането и опаковането на вещества, считани за химически бе повод БНР да се обърне за коментар и към Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието:

“На практика за това, което желаят да се промени в регламента за етикетирането, ще изразим становище. Ние искаме то да касае само масла, получени по химичен път. А естествените, използвани от хилядолетия в медицината и в ароматерапията, и като успокоителни, са абсолютно безвредни. Още повече, в момента има регламенти на ЕС, които определят някои от тях като хранителни добавки, така че самите регламенти ще се „бият“ на европейско ниво. Също така е ясно, че се намираме в предизборна ситуация и че някои използват това в предизборни планове. Българските производители на етерични масла, и най-вече на розовото масло, което е национален символ на България, трябва да са спокойни – България ясно и категорично изрази официално позиция, че иска да остане досегашният регламент специално за етеричните масла, добити по естествен път, каквото е розовото масло, лавандулата и пр.“, посочва зам.-министър Джиков.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова по материал на Божидар Александров от програма „Христо Ботев“ на БНР

Снимки: ЕПА/БГНЕС-архив

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01