Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на Илинойс гласува резолюция за България

Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго

В щатския Конгрес на Илинойс на 7 март ще се гласува резолюция за обявяване на месец март за месец на България, съобщи кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева. Преди дни документът беше внесен в Конгреса на щата в столицата Спрингфийлд.

Специална делегация, която включваше членове на български просветни дружества и организации, представители  на българския бизнес от Чикаго, както и сестрите Антоанета и Диана Стойкови, родственици на създателя на компютъра Джон Атанасов присъстваха при представянето на  документа.

В резолюцията се отбелязват постиженията на българите от старата и новата емиграция, допринесли за развитието на  обществено-политическия и културния живот в щата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестри Стоеви отпаднаха от Олимпиадата, Десислава Ангелова ще гребе на финал

Десислава Ангелова се класира за финал „А“ на скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж. Тя завърши на трето място в първия полуфинал с резултат 7:27.16. Гонката бе спечелена от нидерландката Каролин Флорайн с време 7:21.26 мин. Втора се..

публикувано на 01.08.24 в 12:59

За една година българите с активи в криптовалута са нараснали от 150 302 на 407 000

Πoвeчe oт 407 000 дyши в Бългapия ca инвecтиpaли в цифpoви aĸтиви, сочат най-новите данни на cингaпypcĸaтa финтex ĸoмпaния Тrірlе-А  Приблизително всеки 16-и българин пpитeжaвa и изпoлзвa ĸpиптoвaлyти. Сред тях са ĸaĸтo xopaтa, ĸoитo caми cъxpaнявaт..

публикувано на 01.08.24 в 12:10

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 11

В единайсетия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, слушайте: Изтлява ли интересът към изучаването на българския език в чужбина – разговор с българиста от италианския университет Roma Tre проф. Красимир Станчев; Словаците..

публикувано на 01.08.24 в 12:00