Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Николай Милков участва във виртуална среща на министрите от Г-7+

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на външните работи Николай Милков участва във виртуална среща на министрите на външните работи от координационния формат Г-7+, по отправена покана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи МВнР. На срещата, посветена на подкрепата за енергийния сектор в Украйна, министрите дискутираха възможностите за ускоряване на доставките на високоволтови трансформатори за следващия зимен сезон, както и начините за подпомагане на енергийния сектор. В изказването си Николай Милков посочи, че България е предоставила помощ на Украйна в размер на над 240 милиона евро. От наша страна е отпусната и спешна финансова помощ като целеви вноски към Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за справяне с най-неотложните нужди на украинското население в енергийната сфера, изтъкна Милков. Освен това България е осигурила стотици генератори през зимните месеци, включително от частни дарения и инициативи. МВнР е осигурило 200 000 евро за закупуване на LED осветителни тела, които да намалят разходите за електроенергия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отговаря на въпроси на граждани

На въпрос на граждани, защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара в с. Воден във фургони , премиерът отговори на живо във "Фейсбук": "Не бих правил такова противопоставяне. Знаете, че украинските бежанци са бежанци от война...

публикувано на 23.07.24 в 12:16

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Българската дипломация чества 145 години от своето основаване

В резиденция "Бояна" служебният премиер външен министър Димитър Главчев приветства дипломатическите служители на прием за Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли и 145-годишнината от основаването на службата. "Дипломатическата служба със..

публикувано на 23.07.24 в 11:51