Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Призоваха да се сигнализира Европа за арестите на българи в Босилеград

Българският културно-информационен център в Босилеград
Снимка: Иво Иванов

19 български интелектуалци от страната и чужбина с писмо сигнализираха президента на България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, че рестриктивните действия на сръбските власти срещу гражданите от български произход Димитър Треперски и Даниела Михайлович в Босилеград са грубо потъпкване на международно признатите права за лично изразяване и свобода на словото. Това става в нарушение на малцинствените права на българите в Сърбия, гарантирани им от сръбската конституция. Подателите на писмото настояват външно министерство да изясни случая и да извикат за обяснение посланикът на Сърбия в София за обяснение, както и да бъдат сезирани органите по защита на човешките права в Европейския парламент.

До незаконното задържане в полицията на двамата български активисти се стигна на 11 март по време на краткото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград, предава БГНЕС.


Още от категорията

Неделно училище „Орфей“ и българска радиопрограма сплотяват общността ни в Линц и региона

Броят на неделните училища в Австрия е 5, разположени във Виена, Линц, Грац, като някои от тях разполагат и с филиали в градовете Клагенфурт, Велс и Кремс – сочат данните на Министерството на образованието и науката у нас. В следващите редове ви..

публикувано на 06.06.23 в 13:42

Държавната библиотека в Сан Франциско вече има българска секция

"Първата по рода си секция с български книги в централния клон на държавната библиотека в Сан Франциско вече е факт!" – съобщи Генералното консулство на България в Лос Анджелис на страницата си във Фейсбук. Официалното откриване събра..

публикувано на 05.06.23 в 12:13

Илияна Йотова откри в Северна Ирландия конкурса по български език за четене "Аз Буки Веди"

"През езика се предават българското самосъзнание и идентичност". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри 7-ото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на ученици от I и II клас в чужбина "Аз Буки Веди". Йотова е..

публикувано на 03.06.23 в 16:19