Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призоваха да се сигнализира Европа за арестите на българи в Босилеград

Българският културно-информационен център в Босилеград
Снимка: Иво Иванов

19 български интелектуалци от страната и чужбина с писмо сигнализираха президента на България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, че рестриктивните действия на сръбските власти срещу гражданите от български произход Димитър Треперски и Даниела Михайлович в Босилеград са грубо потъпкване на международно признатите права за лично изразяване и свобода на словото. Това става в нарушение на малцинствените права на българите в Сърбия, гарантирани им от сръбската конституция. Подателите на писмото настояват външно министерство да изясни случая и да извикат за обяснение посланикът на Сърбия в София за обяснение, както и да бъдат сезирани органите по защита на човешките права в Европейския парламент.

До незаконното задържане в полицията на двамата български активисти се стигна на 11 март по време на краткото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград, предава БГНЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Теодор Ушев

Удостояват Теодор Ушев с наградата "Ренато Гутузо" на фестивала Animaphix

Десетото издание на фестивала Animaphix за анимационни филми в Сицилия, Италия, посвещава специална ретроспектива на българския творец Теодор Ушев, който днес ще бъде удостоен с наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г., предаде БТА. Ушев ще бъде почетен за..

публикувано на 22.07.24 в 05:35
Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07