Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Призоваха да се сигнализира Европа за арестите на българи в Босилеград

Българският културно-информационен център в Босилеград
Снимка: Иво Иванов

19 български интелектуалци от страната и чужбина с писмо сигнализираха президента на България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, че рестриктивните действия на сръбските власти срещу гражданите от български произход Димитър Треперски и Даниела Михайлович в Босилеград са грубо потъпкване на международно признатите права за лично изразяване и свобода на словото. Това става в нарушение на малцинствените права на българите в Сърбия, гарантирани им от сръбската конституция. Подателите на писмото настояват външно министерство да изясни случая и да извикат за обяснение посланикът на Сърбия в София за обяснение, както и да бъдат сезирани органите по защита на човешките права в Европейския парламент.

До незаконното задържане в полицията на двамата български активисти се стигна на 11 март по време на краткото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград, предава БГНЕС.


Още от категорията

Първият учебен ден за българчетата в Чикаго започва с благотворителна инициатива 

“Роза за българското” – така “Малко българско училище” в Чикаго е нарекло благотворителната инициатива, с която утре ще открие учебната година. Идеята е всички рози, подарени на учителите, да бъдат продадени и средствата да се използват за проекти на..

публикувано на 08.09.23 в 13:04

Първият звънец би за децата от българското училище “Канатица” във Веве

В град Веве, Швейцария, беше открита новата учебна година на българското училище “Канатица”. Официално приветствие към децата, техните учители и родители отправи Светлана Йорданова, първи секретар и завеждащ Консулска служба на българското посолство в Берн...

публикувано на 03.09.23 в 11:39

Български училища в Кипър отварят врати за новата учебна година

Две от 10-те български съботно-неделни училища в Кипър откриват днес новата учебна година. С водосвет и тържествена програма българското училище „Народни будители“ в град Паралимни в югоизточната част на острова отбелязва за 15-ти път първия учебен ден...

публикувано на 03.09.23 в 10:46