Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бонбони с български розов цвят ще изкушават потребителите в Чехия

Петър Симеонов
Снимка: личен архив

Лавандулова и розова вода, розов цвят и козметични продукти от България предизвикаха истински фурор на най-старото търговско изложение в Европа – "Зелена седмица Берлин", което се състоя в началото на годината. Именно там, компанията на българския розопроизводител Петър Симеонов е осъществила ценни контакти, благодарение на които в Чехия вече ще се произвеждат шоколадови бонбони с розов цвят от Долината на розите.

„Чешката фирма произвежда шоколадови бонбони, чайове и имаме предложение от тяхна страна за съвместна работа на розова вода, която да пуснат на техния пазар, плюс розов цвят за шоколадите“, разясни за БНР-Стара Загора българският производител.

Симеонов отглежда над 100 декара розови насаждения в района на Гурково. Част от продукцията му ще бъде насочена и към Берлин, където местен фризьорски салон ще глези клиентелата си с уханна нашенска розова вода. Всъщност, собствениците на салона са българи, разкрива Симеонов. Те участвали на „Зелената седмица“ в Берлин и останали много впечатлени от българските продукти. Оказва се, че в Германия има огромен интерес към нашенската маслодайна роза, а местните компании отдавна търсели вариант да се снабдят с качествена розова вода. 

Вижте още:

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

В авиобазата край Пловдив няма да има съоръжения за ядрено оръжие

В авиобазата до с. Граф Игнатиево край Пловдив няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие. Това се казва в писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на..

публикувано на 24.07.24 в 11:08
Стокхолм и Отава

Българските посолства в Стокхолм и Отава предупреждават за измами за работа

За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция предупреждават от българското посолство в Стокхолм. В грама на представителството се отбелязва, че безработни, най-често с нисък социален и..

публикувано на 24.07.24 в 10:59

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02