Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите предложи данъчни промени

Снимка: БГНЕС

След като Министерският съвет одобри проект на Закон за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит от 3% Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В проекта се предлагат данъчни изменения, чрез които да се създадат допълнителни източници на приходи в държавния бюджет, да се подобри събираемостта на приходите така, че да се постигне заложеният дефицит.

Сред промените е премахване на част от данъчните и акцизни отстъпки, въведени покрай здравната и икономическа кризи от последните три години като недоказали ефективността си по отношение подпомагането на потребителите и пазара. Предлага се и заплащането на солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г.

За периода 2020-2022 г. държавата е предоставила 11,2 млрд. лева под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки - от тях помощи и компенсации на бизнеса, свързани с пандемията Covid-19, енергийната криза и военните действия в Украйна общо в размер на 10,3 млрд. лв., и 908,7 млн. лв. загуба за бюджета вследствие на намалени ДДС ставки, освобождавания от облагане с акциз, посочват от финансовото ведомство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08
Кристалина Георгиева

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично . Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в..

публикувано на 12.03.24 в 11:49