Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и на неговия комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. Според изявлението на институцията има подозрение, че двамата са замесени във военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на деца и прехвърлянето им от окупираните украински територии в Руската федерация. Изпълнението на заповедите обаче остава в ръцете на международната общност, тъй като съдът не разполага със свобствена полицейска служба. За да бъдат арестувани Путин и Белова, би трябвало да бъдат екстрадирани от Русия или да посетят държава по статута на МНС – членка на Европейския съюз, Великобритания, голяма част от Южна Америка или определена африканска страна, където да се стигне до техния арест и прехвърлянето им в центъра за задържане в Хага.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия намира повдигнатите въпроси за възмутителни и неприемливи, добавяйки, че страната му не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Президентът Володимир Зеленски нарече “историческо” решението на съда и добави: “Депортирането на тези деца е политика на държавно зло, което започва с висшето ръководство на тази държава.”

Международният наказателен съд не е признат в международен план, от нас също, но той направи много силен ход”, каза американският президент Джо Байдън.

Киев твърди, че руските власти са отвлекли 16 хил. деца, а според изследователи от университета в Йейл броят им е най-малко 6 хиляди.

След като Полша обяви, че ще предостави изтребители МиГ-29 на Украйна, същото решение взе и Словакия. Премиерът Едуард Хегер съобщи, че на  страната ще бъдат дарени 13 летателни машини, които да й помогнат в борбата срещу руската агресия. “Нашето правителство стои от правилната страна на историята”, каза още той.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30