Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЦИК одобри методиката за гласуване в секциите зад граница

Секционната избирателна комисия първо установява резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, след което установява резултатите от гласуването с бюлетини от машинно гласуване. Това предвиждат приетите от Централната избирателна комисия – ЦИК методически указания за Секционните избирателни комисии извън страната за предсрочния вот на 2 април.

Указанията важат и за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини. Указанията са аналогични с тези за страната, като са съобразени спецификите на изборния процес в чужбина, като - липсата на преференции, липса на  видеонаблюдение, различните процедури по приемане на изборните книжа и материали, по изпращане на резултатите от гласуването в ЦИК и по опаковането, предаването и изпращането на книжата и материалите от произведените избори. Съобразени са също различните процедури по приемане и предаване на машините за гласуване, каза зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов. 

Разписано е, че не се допуска гласуване със свидетелство за управление на моторно превозно средство, както и че неграмотността не е основание за гласуване с придружител.


Още от категорията

България днес – 6 юни 2023 г.

6 юни е международен ден на целувката и в България станахме свидетели на политическа целувка между две противоположности – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в резултат на която имаме за първи път в историята си редовно правителство с ротационен министър председател...

публикувано на 06.06.23 в 19:00

В сряда ще е слънчево, но ще вали над Западна България

В сряда над Западна България ще има разкъсана купеста облачност. До обяд там ще превали. В Централна и Източна България ще е слънчево с разкъсана висока облачност. Минималните температури ще са от 11 до 17°, в София - 13°. Максималните температури ще са..

публикувано на 06.06.23 в 18:15
Бургас

Във вторник ще вали само над западните планински райони

Във вторник  ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност над планините в Западна България и там ще превали. Минималните температури ще са от 11 до 16°, в София - 11°. Максималните температури ще са от 23 до 28°. В столицата ще е 23°...

публикувано на 05.06.23 в 18:05