Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК одобри методиката за гласуване в секциите зад граница

Секционната избирателна комисия първо установява резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, след което установява резултатите от гласуването с бюлетини от машинно гласуване. Това предвиждат приетите от Централната избирателна комисия – ЦИК методически указания за Секционните избирателни комисии извън страната за предсрочния вот на 2 април.

Указанията важат и за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини. Указанията са аналогични с тези за страната, като са съобразени спецификите на изборния процес в чужбина, като - липсата на преференции, липса на  видеонаблюдение, различните процедури по приемане на изборните книжа и материали, по изпращане на резултатите от гласуването в ЦИК и по опаковането, предаването и изпращането на книжата и материалите от произведените избори. Съобразени са също различните процедури по приемане и предаване на машините за гласуване, каза зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов. 

Разписано е, че не се допуска гласуване със свидетелство за управление на моторно превозно средство, както и че неграмотността не е основание за гласуване с придружител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53