Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Снимка: БГНЕС

В следващите 30 дни над 1,8 млрд. мюсюлмани по света ще съблюдават свещения месец Рамазан. От изгрев до залез слънце те трябва да се въздържат от храна и вода.

След залез слънце на 22 март във всички джамии на България беше отслужена първата молитва през мюсюлманския пост. Рамазан е един от трите месеца с голямо значение за мюсюлманите.

"Рамазан е кулминацията на поклонението и на религиозния живот, който прекарваме през годината. Рамазан е заряд, от който всеки един от нас се нуждае", каза в своето послание главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По традиция в този месец вярващите правят милосърдни дарения и осигуряват вечерите наречени ифтар, така че никой да не остане изоставен. Постът завършва с големия религиозен празник Рамазан Байрам.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19