Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва наблюдение на делфините в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пролетта е времето, в което се възобновяват дейностите по проследяване на популацията на делфините в Черно море. Морските бозайници, които се срещат в българската акватория са три вида и са защитени от закона – обикновен делфин (Delphinus delphis, наричан още белокоремен делфин), муткур (Phocoena phocoena, известен също като Морска свиня) и афала (бутилконос делфин, Tursiops truncatus). 


След края на зимата се прави мониторинг на тенденциите в популацията на делфините. За целта се използват устройства, с които се записват високочестотни звуци на бозайниците под вода. Четири такива хидрофона, предоставени  безплатно от английска фирма, са поставени на различни места по нашето крайбрежие – три от устройствата са вързани за мидени ферми, а едно за далян, с разрешение на рибарите.

Още през миналата пролет е отчетено изместване на популацията на делфините и муткурите от северната част на Черно Море към южната. "Увеличиха се и случаите на дезориентирани и мъртви делфини, изхвърлени по крайбрежието", пояснява пред БНР-Варна Галина Мешкова от „Зелени Балкани“:


"Включително имаше и увеличаване на случаите на дезориентирани обикновени делфини, т.е. такива, които се блъскат в брега живи, което е много необичайно. Вероятно се дължи на войната в Украйна, защото съвпада по време, но преди да се направят изследвания на вътрешното ухо на намерени трупове на делфини няма как да се твърди със сигурност."

През миналата пролет са се увеличили и случаите на удавени делфини, оплетени в рибарски мрежи, което също е необичайно за Черно море:

"В дънните мрежи за калкан обикновено се давят муткурите, не по вина на рибарите. През пролетта обикновено е по-малък броят на удавените делфини отколкото през лятото. През миналата година обаче беше обратното, включително и в Турция", казва Мешкова.

Когато граждани забележат бедстващ делфин във водата, трябва да сигнализират Регионалната инспекция по околната среда и водите.

В случай, че животното е заседнало в плитчините, в пясъка край морето и е на пряка слънчева светлина, можем да помогнем като осигурим сянка, с чадър или платнище, до идването на експерт, който да даде указания за действие. Експертите съветват кожата на делфина периодично да се омокря, тъй като е много фина и при изсъхването се напуква и се образуват рани. Това може да стане с намокрена кърпа или одеяло, даже и с подръчни материали – мокри морски водорасли, с които може да се покрие тялото, за да не изсъхва на слънцето.

Текст: Елена Каркаланова (по репортаж на Александър Йорданов, БНР-Варна)

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БГНЕС
По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

България днес – 9 юни 2023 г.

В „България днес“ ни гостува младата писателка Ваня Йорданова, чийто първи сборник с разкази „Везби в сърцето“ ни потапя в душевността на Българското възраждане и пренася извечните народностни и културни послания в съвремието ни. Предлагаме ви и..

публикувано на 09.06.23 в 19:00

Краткотрайни валежи и слънце през почивните дни

През нощта  над по-голямата част от страната ще е предимно ясно. Значителна ще е облачността над югозападните райони и там на отделни места ще продължи да превалява дъжд. Утре ,10 юни, над западната половина от страната ще се развива купеста и..

публикувано на 09.06.23 в 18:15

Украинци ще протестират пред посолството на Русия в София

Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" организира тази вечер протест пред посолството на Руската Федерация в София под надслов "Българите срещу руски геноцид - Каховка – това сме ние!" "Взривяването на Каховската ВЕЦ и..

публикувано на 09.06.23 в 16:56