Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България е с осем крачки напред по скалата на щастието

Снимка: БГНЕС

България напредва с 8 позиции в класацията за нивото на щастие в отделните държави, изготвяна по поръчка на ООН. Проучването измерва удовлетвореността на гражданите от живота, катопоказателите са свързани не само с брутния вътрешен продукт и продължителността на живота, но и с нивата на корупция в страната, социалната подкрепа за населението, обучението, способността на гражданите да вземат важни решения, които влияят на държавната и обществената политика и пр. Публикуваният десети поред Световен рейтинг на щастието отчита нивото на щастие в 150 държави, базирайки се на средните оценки на живота през предходните три години, т.е. от 2020 до 2022 г. Лидер в класацията за шести пореден път е Финландия, следвана от Дания и Исландия.

България е на 77-о място след страни като Филипините, Перу, Еквадор, Доминиканската република, Колумбия, Босна и Херцеговина. В сравнение с предишния рейтинг, обхващаш периода 2019-2021 г. обаче, тя се изкачва с 8 места нагоре.

И още един оптимистичен извод – нивото на глобално щастие не е пострадало в годините на пандемията, а нивото на доброжелателност е с около 25% по-високо, спрямо предковидния период.

"Доброжелателността към другите, особено нагласата за оказване на помощ към непознати, се повиши драстично през 2021 г., а през 2022 г. задържа високото си ниво", посочва Джон Хелиуел, един от авторите на Доклада на световното щастие, в интервю за CNN.


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

По Черноморието слънце, над планините дъжд и гръмотевици

През нощта, валежите в Западна България ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. В източната половина от страната ще бъде предимно ясно. Ще бъде почти тихо. Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде близко до средното за месеца...

публикувано на 10.06.23 в 18:30

Политически партии и граждани излязоха на протест срещу новосформираното правителство

Протестиращи срещу правителството на ГЕРБ-СДС-ДБ-ПП се събраха пред сградата на Народното събрание. Сред тях са и представители на ПП „Възраждане“, „Левицата“ и „Български гласъ“ . Заради протеста движението на автомобили в района беше..

публикувано на 10.06.23 в 13:50

В Панагюрище се провежда Международен фестивал по фойерверки

Подбалканският град Панагюрище е домакин на едно от най-зрелищните събития в България - Международният фестивал по фойерверки. Той има състезателен характер, като тази година участват отбори от Андора, Германия и Италия. Основен организатор е..

публикувано на 10.06.23 в 09:15