Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е с осем крачки напред по скалата на щастието

Снимка: БГНЕС

България напредва с 8 позиции в класацията за нивото на щастие в отделните държави, изготвяна по поръчка на ООН. Проучването измерва удовлетвореността на гражданите от живота, катопоказателите са свързани не само с брутния вътрешен продукт и продължителността на живота, но и с нивата на корупция в страната, социалната подкрепа за населението, обучението, способността на гражданите да вземат важни решения, които влияят на държавната и обществената политика и пр. Публикуваният десети поред Световен рейтинг на щастието отчита нивото на щастие в 150 държави, базирайки се на средните оценки на живота през предходните три години, т.е. от 2020 до 2022 г. Лидер в класацията за шести пореден път е Финландия, следвана от Дания и Исландия.

България е на 77-о място след страни като Филипините, Перу, Еквадор, Доминиканската република, Колумбия, Босна и Херцеговина. В сравнение с предишния рейтинг, обхващаш периода 2019-2021 г. обаче, тя се изкачва с 8 места нагоре.

И още един оптимистичен извод – нивото на глобално щастие не е пострадало в годините на пандемията, а нивото на доброжелателност е с около 25% по-високо, спрямо предковидния период.

"Доброжелателността към другите, особено нагласата за оказване на помощ към непознати, се повиши драстично през 2021 г., а през 2022 г. задържа високото си ниво", посочва Джон Хелиуел, един от авторите на Доклада на световното щастие, в интервю за CNN.


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05