Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Годни ли са за консумация яйцата от Украйна става ясно днес

Снимка: БГНЕС

Резултатите от лабораторното изследване на внесените от Украйна кокошки яйца ще станат ясни днес, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. С помощта на взетите проби ще бъде установено дали те съдържат радиоактивност, тежки метали, инхибитори или остатъци от ветеринарномедицински препарати.  

В периода 9-19 март т.г. от Украйна и Латвия са внесени над 2,6 млн. яйца, но всички пратки са имали необходимите документи и сертификати, че произлизат от ферми с доказан произход и са одобрени за внос в ЕС, уточняват от агенцията.  

Междувременно от Съюза на птицевъдите предупредиха, че яйцата от Украйна може да се появяват на нашия пазар като български. Според БАБХ обаче всяко от тях носи на черупката си код за произход.

БНР подкасти:

Още от категорията

В петък остава топло с превалявания над Западна България

В петък  ще е предимно слънчево.  След обяд ще се заоблачава над Западна България, но само на места ще превали. Минималните температури ще са от 11 до 16°, в София - 11°. Максималните температури ще са от 26 до 31°. В столицата ще е 26°. Над..

публикувано на 08.06.23 в 18:15

В четвъртък ще е топло със следобедни валежи над Западна България

В четвъртък  ще е слънчево с разкъсана висока облачност. След обяд ще се заоблачава над Западна България. На югозапад ще превали и прегърми. Минималните температури ще са от 12 до 16°, в София - 12°. Максималните температури ще са от 25 до 30°. В..

публикувано на 07.06.23 в 18:35

Земетресение с магнитуд 4,8 на 15 км от Пловдив

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер по данни на Европейския средземноморски сеизмологичен център е регистрирано на 15 км от Пловдив и 146 км от София. Епицентърът на труса е северно от Асеновград. Трусът стана в 15.26 часа и е бил с дълбочина 4,5 км...

публикувано на 07.06.23 в 15:49