Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовестието върви редом с добротворчеството

4
Снимка: БГНЕС

Светлият християнски празник Благовещение, който всяка година честваме на 25 март, е сред любимите пролетни празници на целия християнски свят. Чрез Дева Мария, избрана като най-чиста сред девиците, майчинството става благословено от Бога и така се изтъква значимостта на жената като създаваща живот. В православието се почита като ден на майката, но и като символ на благовестието, добротворчеството и новото духовно начало, което възстановява връзката с Бога.

Именно тази духовна връзка съхранява българите през годините на петвековното иго и им дава сили ревниво да пазят вярата си и да съграждат храмове. Сред тези свидетелства за любовта към Бога е и възрожденската черква "Св. Никола" в село Долен, градена камък по камък нощем, за да не предизвиква гнева на поробителите. Заради автентичните си стенописи, храмът е обявен за паметник на културата. Той е и най-старият в пиринския край, но за съжаление изоставен, в продължение на десетилетия, както множество църкви в пустеещите ни села.

По щастлива случайност или по Божия промисъл, по време на международен поход в Пирин преди четири години, потъналата в бурени черква привлича вниманието на доброволците от Сдружение "Съзидание 2012", ръководено от Жана Иванова, известно с кампаниите си "Жълти стотинки" в подкрепа на детски болници и лечебни заведения. С първите дарения от многонационалната група е направен проект за реставрация, а в навечерието на Благовещение тази година стана ясно, че възстановяването на стенописите ще започне още това лято.

Нели Трошева

В дарителската акция се включва и българската хорова капела "Георги Робев" с ръководител Нели Трошева, която с радост прегръща идеята:

"Kакво по-хубаво от това един възрожденски храм, който е толкова красив и за жалост занемарен, да се възстанови с тази красива инициатива. Когато ни затвориха за пандемията и разглеждах в интернет и Фейсбук, изведнъж ми попадна инициатива на Жана Иванова за възстановяването на храма. Като запознах хористите с идеята да пеем благотворително за черквата в село Долен, изведнъж се оказа, че те знаят за нея и с удоволствие се съгласиха да участват в инициативата."

Ивайло Ламбов
Сред дарителите в кампанията е и младият архитект Ивайло Ламбев, за когото единственият начин да бъде спряна разрухата е духовността, която е в нас, но не ѝ обръщаме внимание. Все повече българи изпитват нуждата да бъдат сплотени около една идея, около едно чувство за принадлежност. А това, което би обединило хората са общите ценности, убеден е Ивайло:

"Когато човек следва ценности и добродетели, които са ясни от хиляди години, много проблеми ще се разрешат. Най-малкото човек няма да живее само за себе си, а и за околните. От една страна това е много добро качество на българина да оцелява, но той някак се е вглъбил в само в това и забравя за всичко около себе си. За съжаление, това се вижда навсякъде в обществото ни и наоколо цари разруха. Това сякаш идва от липсата на себеуважение у българина, защото когато човек не уважава това, което има и това, което е, то се разрушава и това е видимо. Разрушават се храмовете, разрушават се улиците и то не, защото българинът не е качествен, а защото така сме възпитани. От друга страна обаче винаги можем да го променим."

И може би, в навечерието на Благовещение, е дошъл моментът за промяна, да възродим духовните ценности, да посеем отново зрънцето на духовността, която е нашето спасение. "Когато милееш за българщината може да си навсякъде и да се занимаваш с каквото и да е, но да правиш всичко за рода и за корена си, за България“, отбелязва оперният певец Хари Драганов, потомък на възрожденския род Богориди.

Хари Драганов

Оперният бас-баритон в продължение на 24 години е солист на Женевската опера и прославя страната ни по света. За благотворителната идея на "Съзидание 2012" научава случайно и веднага решава да се включи:

"Колкото и малко да направим за духовността на България, то вече е невероятно важно, защото според мен в съвременния свят ние губим нашата българска духовност и цялата ми работа като професионалист, както и проектите, които правя са насочени към развитието на духовността в България. Затова такива инициативи са добре дошли за мен. Каквото мога, правя наистина от цялото си сърце. Това не е единственият проект, с който съм свързан. Слава на Бога, има много инициативни хора, много българи, които милеят за запазването на нашето наследство и развитието на духовността в България. И аз винаги ще бъда зад тези хора."

Биляна Христова

За Биляна Христова, предприемач и доброволец към инициативата на сдружение "Съзидание 2012", да бъде част от екипа му е въпрос на личен избор и личен път, подсказани от сърцето:

"Когато бяхме на този поход, при срещата със самия храм по някакъв начин почувствах, че това е кауза, която искам да подкрепя, защото има смисъл не само за мен, но за обществото ни и за бъдещите поколения. Там има памет, има духовност, има култура и всичко онова, което българинът носи в себе си и което понякога забравя. Това, според мен, е и причина една част от храмовете в България да са в това състояние. Ако днес ги имаме, те са били началото за някой друг, назад във времето да създава. Нашата грижа е да опазим тези светини, които ще останат след нас, за да може следващите поколения да надградят и България да има бъдеще."

Снимки: Facebook/Sazidanie2012/, Дарина Григорова, личен архив на Биляна Христова

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58