Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария се присъедини към доставките на боеприпаси за Украйна

Президентът Владимир Путин обеща, Русия да произведе за 1 година 1600 танка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, обяви президентът Владимир Путин и се оправда, че САЩ от години разполагат ядрени оръжия на територията на свои съюзници. "На 1 юли завършваме строителството на специално хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус", каза руският лидер в ефира на предаването “Москва, Кремъл, Путин”. Москва е помогнала на Минск да преоборудва 10 самолета, които вече могат да използват ядрени боеприпаси и е предала на бившата съветска република ракетен комплекс Искандер, който също може да бъде носител. Путин се закани също, че Русия има бронебойни снаряди с обеднен уран и е готова да ги използва срещу Украйна, както и че за една година Русия ще произведе 1600 танка, който да използва във войната.

Вашингтон реагира предпазливо на изявлението на Путин, като високопоставен служител на администрацията заяви, че няма признаци, че Москва планира да използва своите ядрени оръжия. Според базираният в САЩ институт за изследване на войната ISW Путин е планирал още преди войната да разположи руско ядрено оръжие в Беларус, но сега използва възможността да използва това решение в информационната война срещу Киев и неговите съюзници.

Междувременно Унгария също обяви, че ще участва в общата европейска поръчка на боеприпаси за Украйна, обяви Европейската агенция по отбрана. В поръчката към момента са заявили участие 22 държави от ЕС и Норвегия. България не е сред тях. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54