Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Киев призова руснаците да не осиновяват депортираните от Украйна деца

Снимка: Ройтерс

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук отправи апел към руснаците да не осиновяват деца, които са били отвлечени и депортирани от Украйна по време на настоящата война, предаде Ройтерс. Неотдавна Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на президента Владимир Путин и на комисаря по правата на детето Мария Лвов-Белова, обвинявайки ги в извършването на военно престъпление, свързано с незаконното депортиране на стотици деца. “Напомням на всички т.нар. руски осиновители и настойници, че рано или късно ще ви бъде потърсена отговорност”, подчерта Верешчук.

В изказване пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пък призова да бъдат положени допълнителни усилия, за да се установи къде се намират отвлечените от руските сили украински деца. Според данни на украинското Министерство на реинтеграцията на окупираните територии до момента 19 514 деца са били незаконно депортирани от страната

Въоръжените сили на Украйна признаха, че руската армия и частната военна компания “Вагнер” са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут, информира Ройтерс. Същевременно Генералният щаб подчертава, че защитниците удържат града и са отблъснали голям брой атаки.

Международната агенция за атомна енергия разработва нова концепция за защита на намиращата се под контрола на руските сили Запорожката ядрена централа, съобщи ръководителят ѝ Рафаел Гроси при посещението си в централата. Франс прес цитира думите му, че се прави опит за намиране на компромис между Москва и Киев: “Опитвам се да изготвя реалистични предложения, които да бъдат приети и от двете страни”. Според Гроси военната активност в района на централата се е увеличила.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37
Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40