Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Българка ще следи за съдбата на потърпевшите цивилни от войната в Украйна

Марияна Кацарова
Снимка: личен архив

Съветът на ООН по правата на човека назначи българката Марияна Кацарова да наблюдава ситуацията в Русия и в окупираните украински територии относно потърпевшите цивилни във военния конфликт. Нуждата от специален докладчик беше постановена още през септември поради засилването на руските репресии. С 28 гласа "за", 17 "въздържал се" Съветът поиска от Русия да позволи на международни организации да посещават украински деца и други цивилни, "които са били насилствено депортирани" към контролираните от Москва територии, съобщи AFP. Две държави гласуваха "против" – Китай и Еритрея. Москва е призована да "прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица от Украйна в Руската федерация, включително "децата намиращи се в институции, непридружени и разделени деца".

Марияна Кацарова е журналист, правозащитник и международен експерт по правата на човека. През 2006 г. основава в Лондон международната правозащитна организация RAW in WAR (Reach All Women in War), която ежегодно връчва наградата "Анна Политковская", на жени правозащитнички от конфликтни зони.

Кацарова е родена в София. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и в Колумбийския университет в Ню Йорк. Специализира международно право в Лондонското училище по икономика, в Женевската академия за международно хуманитарно право и права на човека и лидерство в Бизнес училището на Оксфордския университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Ангелов (вляво) и Африм Гаши

ЕС призова Северна Македония да включи българите в конституцията на страната

Новият председател на парламента в Северна Македония Африм Гаши се срещна в Скопие с посланика на България в страната Ангел Ангелов. Поздравявайки Гаши с избора му за председател на парламента, Ангелов е изразил увереност, че новите парламенти в..

публикувано на 07.06.24 в 08:43

Слънчев и топъл петък

В петък, 7 юни, ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°...

публикувано на 06.06.24 в 19:40

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00