Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова Северна Македония да включи българите в конституцията на страната

Ангел Ангелов (вляво) и Африм Гаши
Снимка: БГНЕС

Новият председател на парламента в Северна Македония Африм Гаши се срещна в Скопие с посланика на България в страната Ангел Ангелов. Поздравявайки Гаши с избора му за председател на парламента, Ангелов е изразил увереност, че новите парламенти в България и Северна Македония ще установят добра и интензивна комуникация, за отваряне на европейския път на страната, предава БТА.


Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър призова новата македонска власт да приеме конституционните промени и подчерта, че не очаква изменения в Преговорната рамка, предава БГНЕС. "След близо две години преговори с България бе постигнато споразумение, което отвори процеса за евроинтеграция на Северна Македония, но с него страната поема определени задължения. Част от това споразумение са промените в Конституцията за включване на хората, определящи се като българи, под защитата на самата Конституция. Положението не се е променило“, подчерта Гиър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

публикувано на 26.06.24 в 11:51

Последни консултации преди връчване на първия мандат за формиране на правителство

Президентът Румен Радев днес, 26 юни, завършва консултациите с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание, както предвижда конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките..

публикувано на 26.06.24 в 07:05

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28