Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цветница ни завладява с пролетна красота

Снимка: БГНЕС

Очакван и много обичан от всички християни празник е Цветница. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим и се отбелязва винаги в неделята преди Великден.

Според записаното в Светото писание, на този ден Божият син влиза в свещения град, приветстван от хората с маслинови, палмови и лаврови клонки и с възгласи "Осанна". Именно затова, празникът остава познат като Палмова неделя (сред католиците) и Цветница или Връбница (сред православните). В църковните храмове се отслужва Света литургия и се раздават осветени върбови клонки, които миряните отнасят у дома за здраве. 

За спазващите Великденския пост е разрешено да поставят на трапезата си и риба. А от следващия ден започва Страстната седмица – последните дни от живота на Иисус Христос, в които той поема греховете на целия човешки род, в името на неговото спасение.


Извън религиозната символика и обредност, Цветница е много личен празник за всички българи с имена на цветя. У нас това са над 360 000 души, които днес ще посрещнат близки и приятели, за да отпразнуват красотата на имената, които носят, и да си пожелаят взаимно здраве и благодат. 

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15