Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велики четвъртък в дома на архитект Таня Симеонова

7
Снимка: личен архив

Велики четвъртък е един от двата определени дни в Страстната седмица преди Възкресение Христово, в които всяко християнско семейство може да боядиса яйца за празника. По традиция първото яйце винаги е в червен цвят, като своеобразно олицетворение на Възкресението, вечния живот и спасението на душата чрез Христос, който побеждава смъртта и напуска гроба. Според друго тълкувание червеният цвят е символ на Христовата кръв, пролята за изкуплението на човешките грехове. Самото яйце пък означава новото начало и зараждането на живота. Разчупването на черупката му пък се възприема като освобождаване от оковите на тленното.


Наред с традиционните за православието багрени великденски яйца, някои по-изкусни домакини декорират яйцата с различни техники – за празничната украса на дома или за подарък на близки и приятели. Така е и при архитектите Таня Симеонова и Христо Лазаров, където боядисването на яйца е възприето като семейна традиция, но може достойно да бъде наречено занаят:

"Много отдавна за моето дете, пък и за децата на близки и познати, започнах да правя яйца-зайчета. След това те поотраснаха и продължих да правя за приятели и хора, с които се събираме на Великден – разказва за Радио България Таня Симеонова. – Така от година на година, дори и да нямах особено много време заради други ангажименти, винаги успявах да направя поне по 10-15 по-различни яйца. Те не са боядисани, изпразнени са предварително от жълтъците и белтъците и изчакват удобен за мен момент, когато започвам да ги декорирам. Обичам земните тонове, затова винаги използвам по-тъмните на цвят яйца. Не пропускам да нанеса върху тях и различни червени или сини елементи, тъй като много обичам тези цветове."


За декорацията им Таня използва въжета, мъниста, както и различни клечки или шишове, с които ги оформя като букет.

Освен неповторимата украса, в дните около Великден домът им се изпълва със специфично ухание на сладкиш, който не оставя равнодушни дори и онези, които избягват да консумират сладки или тестени изделия. Рецептата за него Таня получава от своята свекърва и е категорична, че един ден ще я предаде и на снаха си. Ето какви са тайните ѝ съставки, без които вкусът със сигурност би бил различен:

"Рецептата за тестото е за пет или шест сравнително малки кексови форми и включва 10 яйца, 4 чаени чаши брашно заедно с бакпулвер, 3 чаени чаши захар, 2 чаени чаши олио и 1 кофичка кисело мляко. Към тестото се добавят 500 грама орехи, 250 грама стафиди, 250 грама сухи плодове, 2 чаени лъжици канела, 2-3 ванилии и ромова есенция. Тестото се бърка с лъжица, а не на ръце, след това се разпределя в 5 или 6 малки кексови форми. Пече се 30 минути на 220 градуса."

Макар да обичат да пътуват и пазят красиви спомени от различни европейски и световни дестинации, семейство Лазарови посрещат Великден винаги в България. Посещават службата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" или в храма "Света Параскева" в едно от селата до София, където обитават типична за района стара къща, възстановена по техен архитектурен проект.


Той е един от многото, създадени от семейството по време на над 40-годишния им професионален опит. Макар и да създават различни сгради, приоритет за семейството архитекти остава проектирането на извънградски къщи, в които всеки българин би припознал мечтания дом.

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37