Велики четвъртък е един от двата определени дни в Страстната седмица преди Възкресение Христово, в които всяко християнско семейство може да боядиса яйца за празника. По традиция първото яйце винаги е в червен цвят, като своеобразно олицетворение на Възкресението, вечния живот и спасението на душата чрез Христос, който побеждава смъртта и напуска гроба. Според друго тълкувание червеният цвят е символ на Христовата кръв, пролята за изкуплението на човешките грехове. Самото яйце пък означава новото начало и зараждането на живота. Разчупването на черупката му пък се възприема като освобождаване от оковите на тленното.
Наред с традиционните за православието багрени великденски яйца, някои по-изкусни домакини декорират яйцата с различни техники – за празничната украса на дома или за подарък на близки и приятели. Така е и при архитектите Таня Симеонова и Христо Лазаров, където боядисването на яйца е възприето като семейна традиция, но може достойно да бъде наречено занаят:
"Много отдавна за моето дете, пък и за децата на близки и познати, започнах да правя яйца-зайчета. След това те поотраснаха и продължих да правя за приятели и хора, с които се събираме на Великден – разказва за Радио България Таня Симеонова. – Така от година на година, дори и да нямах особено много време заради други ангажименти, винаги успявах да направя поне по 10-15 по-различни яйца. Те не са боядисани, изпразнени са предварително от жълтъците и белтъците и изчакват удобен за мен момент, когато започвам да ги декорирам. Обичам земните тонове, затова винаги използвам по-тъмните на цвят яйца. Не пропускам да нанеса върху тях и различни червени или сини елементи, тъй като много обичам тези цветове."
За декорацията им Таня използва въжета, мъниста, както и различни клечки или шишове, с които ги оформя като букет.
Освен неповторимата украса, в дните около Великден домът им се изпълва със специфично ухание на сладкиш, който не оставя равнодушни дори и онези, които избягват да консумират сладки или тестени изделия. Рецептата за него Таня получава от своята свекърва и е категорична, че един ден ще я предаде и на снаха си. Ето какви са тайните ѝ съставки, без които вкусът със сигурност би бил различен:
"Рецептата за тестото е за пет или шест сравнително малки кексови форми и включва 10 яйца, 4 чаени чаши брашно заедно с бакпулвер, 3 чаени чаши захар, 2 чаени чаши олио и 1 кофичка кисело мляко. Към тестото се добавят 500 грама орехи, 250 грама стафиди, 250 грама сухи плодове, 2 чаени лъжици канела, 2-3 ванилии и ромова есенция. Тестото се бърка с лъжица, а не на ръце, след това се разпределя в 5 или 6 малки кексови форми. Пече се 30 минути на 220 градуса."
Макар да обичат да пътуват и пазят красиви спомени от различни европейски и световни дестинации, семейство Лазарови посрещат Великден винаги в България. Посещават службата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" или в храма "Света Параскева" в едно от селата до София, където обитават типична за района стара къща, възстановена по техен архитектурен проект.
Той е един от многото, създадени от семейството по време на над 40-годишния им професионален опит. Макар и да създават различни сгради, приоритет за семейството архитекти остава проектирането на извънградски къщи, в които всеки българин би припознал мечтания дом.
Снимки: личен архив
Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..
Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..
Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..