Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще поиска от ЕС еднократно изключение за бюджетния дефицит

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

България трябва да защитава активна позиция по отношение на набиращата скорост реформа на фискалните правила в ЕС. Като страна с един от най-добрите показатели по отношение на дълга към БВП следва да получи подкрепа и да не бъде наказвана, ако в една година бюджетният дефицит е малко над 3% от БВП, каза в интервю за Investor.bg служебният вицепремиер по управление на евросредствата Атанас Пеканов.

Той смята за недопустимо, "че когато България има, да кажем, малко над 3% дефицит, но все пак сме на 25% дълг, страната да е в по-лоша позиция от такава, която има 140% дълг към БВП, но 1% дефицит".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник е подаден за 10 области в Източна България

Във вторник , 30 юли, на запад ще има слънце и ще е топло. Над източната половина на страната ще е облачно и особено през нощта и до обяд ще има кратки, на места обилни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки.  Минималните температури..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

България днес - 29 юли 2024 г.

В последния юлски понеделник за тази година в „България днес“ ще говорим за безопасността по време на морската ни почивка. За любителите на планината сме подбрали кратки истории на седемте най-мистериозни и красиви..

публикувано на 29.07.24 в 19:00

От МВнР предупредиха за отмяна на полети от и до Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи предупреди за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските..

публикувано на 29.07.24 в 17:38