Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонските българи искат да участват в промените на конституцията

Снимка: БГНЕС

Отворено писмо до президента на Северна Македония изпратиха от Сдружение Културен център „Иван Михайлов” в Битоля. Членовете на заличеното от властите сдружение настояват да участват в изработването на предложението за промяна в македонската конституция, чрез което българите ще бъдат включени в основния закон, по ангажимента поет в преговорите с ЕС. 

„Нищо не може да отмени факта, че в Северна Македония има български въпрос, който може да бъде решен само с инструментите на демокрацията и на върховенството на закона. … Сигурни сме, че разбирате, че не може да обсъждате нашия статут зад гърба ни и да твърдите, че търсите решение“, се казва в писмото, съобщава БТА.

Македонските българи призовават Пендаровски „да не се заиграва с термина "малцинство", защото не се смятат за малцинство“; да не агитира в ЕС, че македонските българи са фашисти и да помоли службите за сигурност да не харчат напразно парите на данъкоплатците за създаване на фалшиви български сдружения, както и да не разчита на „корумпиране на отделни обществени лица в София”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заловиха хакера “Емил Кюлев”, пробил базата данни на държавни институции, банки и юридически лица

Софийската градска прокуратура задържа за срок до 72 часа и привлезе като обвиняем хакера, представящ се в онлайн пространството с псевдонима “Емил Кюлев” – бивш банкер и едно от лицата на ъндърграунда след падането на комунистическия режим...

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Река Дунав при Будапеща

С призива да пазим Дунава син отбелязваме Деня на реката

На днешния ден преди 20 години е обявен Денят на река Дунав и оттогава се отбелязва с различни инициативи. Тазгодишното мото “Да пазим Дунав син” призовава хората, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в..

публикувано на 29.06.24 в 10:41

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25