Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тараклия почетоха паметта на Георги Раковски

Снимка: БТА

В Тараклия  отбелязаха 202 години от рождението на българския революционер Георги Раковски. Пред паметника му в градинката на Тараклийския университет се събраха студенти и преподаватели на учебното заведение, представители на администрацията на район Тараклия, начело с председателя Иван Паслар, предаде БТА.

„През 1861 година революционерът изготвя важен документ - „План за освобождението на България”, който дава началото на една идея, която по-късно ще бъде доразвита от личности като Любен Каравелов и Васил Левски. За участието в Браилския бунт Раковски е осъден на смърт“, припомни делото на родения на 14 април 1821 г. в Котел революционер водещият на събитието Витали Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23