Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цъфна срещащото се само в Странджа Търилово великденче

Снимка: Facebook/ ПП „Странджа”

Срещащото се само по варовити скалисти места в западните части на Природния парк "Странджа" Търилово великденче (Veronica turrilliana Stoj. et Stef.) цъфна в дните преди Великден, предаде БНР Бургас.

Странджанският ендемит с лилаво-сини цветове със светложълт пръстен в средата е открит за науката от българските ботаници Н. Стоянов и Б. Стефанов през 1923 г. и е наречен на името на английския ботаник Уилям Търил.

Цветето е включено в Червената книга на България и като застрашен в Европа вид в списъците на IUCN (Международен съюз за защита на природата), посочват от Природния парк "Странджа".

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александър Николоски

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните..

публикувано на 12.07.24 в 10:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

"Ботев Пловдив" надделя като домакин срещу силния състав на "Марибор"

Футболният отбор на "Ботев Пловдив" спечели с 2:1 домакинството си на "Марибор" от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Антъни Уджа откри за домакините, а Пиус Ширвис изравни след вратарска грешка. Минути след появата си в игра юношата Никола Илиев..

публикувано на 12.07.24 в 09:00