Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цъфна срещащото се само в Странджа Търилово великденче

Снимка: Facebook/ ПП „Странджа”

Срещащото се само по варовити скалисти места в западните части на Природния парк "Странджа" Търилово великденче (Veronica turrilliana Stoj. et Stef.) цъфна в дните преди Великден, предаде БНР Бургас.

Странджанският ендемит с лилаво-сини цветове със светложълт пръстен в средата е открит за науката от българските ботаници Н. Стоянов и Б. Стефанов през 1923 г. и е наречен на името на английския ботаник Уилям Търил.

Цветето е включено в Червената книга на България и като застрашен в Европа вид в списъците на IUCN (Международен съюз за защита на природата), посочват от Природния парк "Странджа".

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

"Лудогорец" потегли в Шампионска лига с 3:1 над "Динамо Батуми"

В Разград "Лудогорец" победи „Динамо Батуми“ с 3:1 в първи мач от първия кръг на Шампионската лига. Головете за българския шампион бяха на Бърнард Текпетей, Рик Джонатан и Аслак фон Витри, а Владимер Мамучашвили отбеляза почетното попадение за гостите...

публикувано на 11.07.24 в 09:35