Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публична лекция на български учен в Колумбийския университет

Проф. Александър Кьосев ще говори в Ню Йорк на 25 април

Александър Кьосев
Снимка: БГНЕС

Колумбийският университет в Ню Йорк ще бъде домакин на поредно събитие с българско участие. Институтът "Хариман" организира публична лекция на проф. Александър Кьосев на тема "Възможно бъдеще: поглед назад". Събитието е насрочено за 25 април т.г., от 12:00 до 13:30 ч. и ще се проведе в Залата за семинари "Маршал Шулман" на International Affairs Building (420 West 118th Street MC 3345 New York, NY 10027).

Модератор ще бъде друг български учен – проф. Валентина Измирлиева, директор на Института "Хариман" и професор по славянски езици и литератури в Колумбийския университет.


Проф. Кьосев е Директор на Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" и председател на борда в Академична лига за Югоизточна Европа (Southeast European Academic League), а на лекцията си в Колумбийския университет ще засегне теми като "демиургичното авангардно изкуство", появило се след Първата световна война. В анотацията за предстоящата лекция се казва, че, използвайки примери от съветския авангард от 20-те години на миналия век, ще бъдат разгледани "както визионерските, така и самоизследващите, рефлексивни аспекти на утопизма". Ще бъде пресъздаден контекстът на времето и ще бъдат описани някои от най-странните проекти на съветското изкуство от онова време, за да бъде направен паралел и с често засяганата днес тема за липсата на алтернативи и за кризите на въображението.  

Подробности за събитието можете да намерите в сайта на института ТУК

Професор Александър Кьосев ще говори и в Генералното консулство на България в Ню Йорк на 4 май от 18.00 часа на тема "Родолюбие и популизъм".

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20