Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публична лекция на български учен в Колумбийския университет

Проф. Александър Кьосев ще говори в Ню Йорк на 25 април

Александър Кьосев
Снимка: БГНЕС

Колумбийският университет в Ню Йорк ще бъде домакин на поредно събитие с българско участие. Институтът "Хариман" организира публична лекция на проф. Александър Кьосев на тема "Възможно бъдеще: поглед назад". Събитието е насрочено за 25 април т.г., от 12:00 до 13:30 ч. и ще се проведе в Залата за семинари "Маршал Шулман" на International Affairs Building (420 West 118th Street MC 3345 New York, NY 10027).

Модератор ще бъде друг български учен – проф. Валентина Измирлиева, директор на Института "Хариман" и професор по славянски езици и литератури в Колумбийския университет.


Проф. Кьосев е Директор на Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" и председател на борда в Академична лига за Югоизточна Европа (Southeast European Academic League), а на лекцията си в Колумбийския университет ще засегне теми като "демиургичното авангардно изкуство", появило се след Първата световна война. В анотацията за предстоящата лекция се казва, че, използвайки примери от съветския авангард от 20-те години на миналия век, ще бъдат разгледани "както визионерските, така и самоизследващите, рефлексивни аспекти на утопизма". Ще бъде пресъздаден контекстът на времето и ще бъдат описани някои от най-странните проекти на съветското изкуство от онова време, за да бъде направен паралел и с често засяганата днес тема за липсата на алтернативи и за кризите на въображението.  

Подробности за събитието можете да намерите в сайта на института ТУК

Професор Александър Кьосев ще говори и в Генералното консулство на България в Ню Йорк на 4 май от 18.00 часа на тема "Родолюбие и популизъм".

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23
Елена Ганева-Роблес

Българите в чужбина допринасят за по-различния мироглед в родината си

От 22 до 24 юли в София и Благоевград се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организацията има повече от 250 членове - юридически и физически лица, развиващи просветна дейност в Европа, Азия,..

публикувано на 20.07.24 в 10:38