Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна кампанията за кандидат-студентите от българските общности зад граница

Снимка: mon.bg

От 20 април започват Изложенията за кандидат-студенти от български общности в чужбина. Графикът за провеждането им е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Първата онлайн среща е за студенти от Украйна. Началният час е 15:00 местно време в платформата „Teams“. За 21 април - отново онлайн - е насрочена срещата в Молдова. 

На форумите, които ще се провеждат онлайн или присъствено, експерти от министерството ще разясняват възможностите за кандидатстване в български висши училища на живеещи в Украйна, Молдова, Албания и Косово, Сърбия и Северна Македония.

Една от основните цели на информационната кампания е да популяризира българското висше образование сред чуждестранни граждани, които са от българска народност и пребивават постоянно на територията на друга държава. 

Форумите се организират за кандидатстващи по силата на две постановления на Министерския съвет - за образователна дейност сред българите в чужбина и за приемане на граждани на Република Северна Македония за студенти в държавните висши училища на България.

Пълният график на срещите може да се види ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От есента ново българско неделно училище отваря врати в Чикаго

Ново българско училище "Българика" в Чикаго ще посрещне своите възпитаници за първи път през септември 2024 г.  "Нашето училище ще отвори врати за деца, които желаят да поддържат и развиват своя език, култура и традиции", отбелязват от Културен..

публикувано на 30.07.24 в 10:56

За трета поредна година деца от Кюстендил ще рисуват върху фасада в Босилеград

"Стените, които ни свързват" е мотото, върху което разсъждават младите артисти от Кюстендил, докато творят по фасадите на сградите и къщите на Босилеград (Сърбия). През изминалите 2 години учениците от школата на "Новите майстори" успешно..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Лятното училище по български език в Тирана приключи с добри чувства и прекрасни спомени

Приключи Лятното училище по български език в Тирана. Това бяха няколко седмици, изпълнени с много нови знания. Участниците разшириха познанията си по български език, но и се докоснаха по-близо до българската култура и традиции. Това се случи..

публикувано на 29.07.24 в 10:50