Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна кампанията за кандидат-студентите от българските общности зад граница

Снимка: mon.bg

От 20 април започват Изложенията за кандидат-студенти от български общности в чужбина. Графикът за провеждането им е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Първата онлайн среща е за студенти от Украйна. Началният час е 15:00 местно време в платформата „Teams“. За 21 април - отново онлайн - е насрочена срещата в Молдова. 

На форумите, които ще се провеждат онлайн или присъствено, експерти от министерството ще разясняват възможностите за кандидатстване в български висши училища на живеещи в Украйна, Молдова, Албания и Косово, Сърбия и Северна Македония.

Една от основните цели на информационната кампания е да популяризира българското висше образование сред чуждестранни граждани, които са от българска народност и пребивават постоянно на територията на друга държава. 

Форумите се организират за кандидатстващи по силата на две постановления на Министерския съвет - за образователна дейност сред българите в чужбина и за приемане на граждани на Република Северна Македония за студенти в държавните висши училища на България.

Пълният график на срещите може да се види ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23