Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна кампанията за кандидат-студентите от българските общности зад граница

Снимка: mon.bg

От 20 април започват Изложенията за кандидат-студенти от български общности в чужбина. Графикът за провеждането им е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Първата онлайн среща е за студенти от Украйна. Началният час е 15:00 местно време в платформата „Teams“. За 21 април - отново онлайн - е насрочена срещата в Молдова. 

На форумите, които ще се провеждат онлайн или присъствено, експерти от министерството ще разясняват възможностите за кандидатстване в български висши училища на живеещи в Украйна, Молдова, Албания и Косово, Сърбия и Северна Македония.

Една от основните цели на информационната кампания е да популяризира българското висше образование сред чуждестранни граждани, които са от българска народност и пребивават постоянно на територията на друга държава. 

Форумите се организират за кандидатстващи по силата на две постановления на Министерския съвет - за образователна дейност сред българите в чужбина и за приемане на граждани на Република Северна Македония за студенти в държавните висши училища на България.

Пълният график на срещите може да се види ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елена Ганева-Роблес

Българите в чужбина допринасят за по-различния мироглед в родината си

От 22 до 24 юли в София и Благоевград се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организацията има повече от 250 членове - юридически и физически лица, развиващи просветна дейност в Европа, Азия,..

публикувано на 20.07.24 в 10:38

България осигури автобус за учениците от българското средно училище в Братислава

Нов автобус, осигурен от МОН, ще превозва учениците до Българското средно училище "Христо Ботев" в столицата на Словакия - Братислава, през новата учебна година. Досега там се обучаваха 96 ученици, като за следващата учебна година вече има записани близо..

публикувано на 19.07.24 в 15:08

Българите, работещи в Кипър, могат да почиват на планина с държавна субсидия

В Кипър започва държавна програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. До 27 септември 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи по програмата...

публикувано на 17.07.24 в 09:50