Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата неделя след Великден е наречена на апостол Тома

Икона на Св. апостол Тома
Снимка: БТА- архив

Първата неделя след Великден е свързана с един от дванадесетте Христови ученици – свети апостол Тома. Денят се нарича още Томина неделя. Названието идва от името на деня, в който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си, и специално се обръща към невярващия във възкресението Му Тома с думите: „Дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури я в ребрата ми; и не бъди невярващ, а вярващ! 

Апостол Тома е известен не само с евангелската история за своето неверие, а и като един от най-жертвоготовните Христови ученици.


Житието на светеца разказва, че скоро след възнесението на Христос, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднала нелеката задача да проповядва в земите на Индия. За да го окуражи, самият Господ му се явява във видение, заповядвайки му да действа без да се страхува, защото Сам ще бъде с него. По това време в Йерусалим пристигнал пратеник на индийския цар, който търсел изкусен художник, за да му построи разкошен дворец. Тома се наел да изпълни задачата и отпътувал за Индия. Там се явил пред царя и получил от него пари за строежа, които бързо раздал на бедните и болните, като проповядвал Христовото учение. Царят се разгневил и затворил апостола в тъмница, но скоро станало чудо. Царският брат изведнъж оздравял след тежко боледуване и получил видение на прекрасен небесен дворец. Така царят разбрал, че Тома му е приготвил не земно, а небесно жилище с милостинята, която е раздал за спасение на душата му, и заедно с брат си се обърнал към християнството.

Томината неделя слага завършек на великденския празничен цикъл, това е и краят на Светлата седмица, наричана още Празна, поради забраната да се работи каквото и да е. На този ден жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Тома, Томислав и Томислава.

Съставил: Гергана Манчева

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56