Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шопската салата затвърждава позицията си на „царица на салатите“ в България

Снимка: БГНЕС

Три български салати са в челните позиции на 100-те най-добре оценени салати в света, според класация на популярния сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas.


Шопската салата е „царицата“ на салатите от българската кухня, тъй като се е изкачила до престижното второ място на въпросната класация, само на крачка от победителя – салатата Дакос от остров Крит, Гърция.


Вкусната и свежа българска салата представлява съчетание от нарязани домати, краставици, зелена чушка и бял лук, подправени със сол и слънчогледово олио и поръсени обилно с настъргано бяло сирене и магданоз. Изданието разказва и любопитната история на салатата с цветовете на българския трибагреник - създадена е от българските готвачи в средата на миналия век, в опит да впечатлят туристите, пристигащи в страната.


Но това не е всичко - любопитен факт е, че още две предложения от България – Овчарска салата и „Снежанка“ намират място в първите 15 най-високо ценени салати от 100 по целия свят. Не пропускайте да ги опитате когато посетите България!

Вижте още: 

Снимки: БГНЕС, tasteatlas.com

Съставил: Гергана Манчева
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19
Никола Цолов

Никола Цолов с първа победа в основно състезание във Формула 3

17-годишният Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Пореден триумф на Никола Цолов във Формула 4 в Испания До момента..

публикувано на 21.07.24 в 11:44