Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

5 популярни български ястия, които могат да ви се сторят … странни

Българската кухня е кръстоска между ориенталската и европейската, затова може да се каже, че е универсална. Най-популярните нашенски храни като баница, шопска салата, кебапче, кюфте, лютеница и пр. се харесват на почти всеки. Но някои популярни български ястия, будят противоречиви реакции сред чужденците. Ето 5 от тях:

Таратор

Тази студена супа (дори понякога се сервира с лед) се консумира най-вече през лятото. Приготвя се от българско кисело мляко, съдържащо прословутия Лактобацилус булгарикус, заради който то е естествен пробиотик с благотворно влияние върху човека. Добавя се малко вода и се нарязват на ситни кубчета, или настъргват, пресни градински краставици, натрошават се орехи, добавя се хубав зехтин, всичко се поръсва с копър и готово! Но да не забравяме чесъна! Защото принципът е „Колкото повече чесън, толкова по-добре“!

Попара

Няма по-икономична, сгряваща стомаха, енергийна и най-вече типично българска закуска! Натрошавате изсъхнал хляб или сухар в купичка, добавяте изкиснато краве сирене, малко масълце, малко захар и заливате всичко с горещ билков чай /или вода/. След това зах