Българската кухня е кръстоска между ориенталската и европейската, затова може да се каже, че е универсална. Най-популярните нашенски храни като баница, шопска салата, кебапче, кюфте, лютеница и пр. се харесват на почти всеки. Но някои популярни български ястия, будят противоречиви реакции сред чужденците. Ето 5 от тях:
Таратор
Тази студена супа (дори понякога се сервира с лед) се консумира най-вече през лятото. Приготвя се от българско кисело мляко, съдържащо прословутия Лактобацилус булгарикус, заради който то е естествен пробиотик с благотворно влияние върху човека. Добавя се малко вода и се нарязват на ситни кубчета, или настъргват, пресни градински краставици, натрошават се орехи, добавя се хубав зехтин, всичко се поръсва с копър и готово! Но да не забравяме чесъна! Защото принципът е „Колкото повече чесън, толкова по-добре“!
Попара
Няма по-икономична, сгряваща стомаха, енергийна и най-вече типично българска закуска! Натрошавате изсъхнал хляб или сухар в купичка, добавяте изкиснато краве сирене, малко масълце, малко захар и заливате всичко с горещ билков чай /или вода/. След това захлупвате с чиния, за да омекне, хапвате и сте заредени за предизвикателствата на деня. Всяко българско бебе до ден днешен се захранва с попара. В миналото, вместо за закуска се давала на децата за вечеря. И вместо с билков чай, често заливали попарата с … червено винце, та да спи спокойно рожбата.
Боза
Въпросната кафеникава течност е сладка, гъста и резлива. Върви много с баничка и е неустоимо изкушение за мнозина. На други обаче, питието може да се стори … блудкаво. Напитката е характерна за Балканите и се смята, че датира още от 10 век. В наши дни бозата се приготвя чрез алкохолна-млечнокисела ферментация на подсладени зърнени култури, като ечемик, царевица или пшеница...Но внимание! Въпреки, че съдържа куп полезни витамини и минерали, гъстото питие води до светкавичен ръст на килограмите.
Шкембе чорба
Въпреки че присъства в кухните на много народи, българинът приема шкембе чорбата като своя „патриотична“ храна. Даже у нас излезе пътеводител за любителите на шкембето. Начините на приготвяне варират, а и за всеки майстор е въпрос на чест да запази в тайна рецептата си. Най-общо казано това е супа от телешко или свинско шкембе, олио, масло, червен пипер със застройка от прясно мляко. Чорбата се залива обилно със смес от оцет, много лют пипер и още по-големи количества чесън. Шкембеджийниците отварят рано сутрин, защото чорбата е изпитан лек срещу махмурлука.
Пържени картофи със сирене
Американците ги консумират с кетчуп, французите – с горчица, а японците – със соя сос… Но за нас, българите няма нищо по-естествено от това да настържем бяло саламурено сирене върху току-що изпържените картофи. Това е задължителното мезе за нашенската бира-скара. За чужденците, обаче въпросната комбинация е странна, а най-честата реакция е: „Това е страхотно, как не сме се сетили по-рано!“. Калин Цвятков, който се върна от Франция по програма Еразъм разказва любопитна случка:
Вижте още:
Снимки: архив
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..
Гостите и жителите на столицата могат да се потопят в периода на късната античност и управлението на император Констанций II – един от синовете на Константин Велики. Възстановката се организира на 21 и 22 септември от сдружение за антични..