Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското семейство възприема като проблем само физическото насилие

Снимка: Фондация „АМЕ“

Налице е тенденция за засилване на домашното насилие след епидемията от коронавирус, показва проучване, свързано с темата за домашното насилие, основано на пола. Един от основните изводи в него е че българското семейство възприема като проблем само физическото насилие, а останалите му форми се подценяват.

“Има разлика в представата за това явление в малките населени места и в големите градове”, казва проф. Красимира Петрова от Великотърновския университет. В по-малките селища все още битува правилото, че нищо, което се е случило в семейството, не трябва да излиза навън. “Там все още съществуват стигмата и срамът, което оказва трайно въздействие върху децата”, коментира доц. Иван Стоянов от ВТУ.

Авторите на изследването смятат, че изход от ситуацията с домашното насилие са промени в образователната и социалната политика, в законодателството, както и в политическото говорене.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50