Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На юг от Дунав – долината на река Русенски Лом и нейните туристически съкровища

Снимка: rusenski-lom.bg

Българското поречие на Дунав, както и прилежащите му територии, все още не са опетнени от масовия туризъм, за радост на ценителите на дивата природа или на желаещите да повишат адреналина си. В района на град Русе можете да съчетаете и двете.

„Когато говорим за туризъм в региона, ние визираме поречието на Дунав – от Свищов до Тутракан и, разбира се, долината на река Русенски Лом“ – каза в интервю за Радио България проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе. В района има хижи, пещери, природни резервати и цяла поредица от скални църкви, най-известните от които се намират при село Иваново и са под егидата на ЮНЕСКО. Друга знакова културно-историческа забележителност е средновековният град Червен, който е отворен за посещения без почивен ден.

Проф. Ненов препоръчва на приключенците да потърсят скритите „съкровища“ на долината на река Русенски Лом.

„До някои от селата, като Басарбово или до Табачка например, има маршрути за скални катерачи с различна степен на трудност. Знаят ги дори румънците, които идват често тук, на юг от Дунав, водени от приключенския си дух. Тези хора познават и по-трудно достъпните обекти, като пещерата „Водна“ при село Табачка. Това е един сравнително добър и лесен за опитните хора маршрут. Изисква се не толкова катерене, колкото добри обувки и спазване на маркировката. Попадате в една скална обител, която е от времето на праисторията. Там има тракийски жертвеник, има лековит извор. А на всичкото отгоре, по стените все още стоят от античността римски надписи, които показват кой е дошъл и колко денара е дарил на светилището. Мястото е уникално! И само на метри от пещерата „Водна“, има друг скит, който пък е на монах от XIII век. Обектът е много рядко посещаван все още, защото е неизвестен, но пък това е точно едно от местата в региона, свързани с адреналин и пътешествия“ – казва проф. Ненов.

Пистите за скално катерене в близост до Табачка и Басарбово са с различна степен на трудност и са оборудвани със съответните куки. Катерачите обаче следва да си носят въжета, напомня проф. Ненов. И разбира се, задължителна спирка на всеки посетител в района е  великолепният скален манастир край село Басарбово, основан през XII-XIII век, който е действащ и е посветен на св. Димитър Басарбовски.

Река Дунав пък предлага водни приключения и красиви гледки, както и повод да поглезите небцето си с прясна дунавска риба.

„Както в Русе, така и по течението на реката в района на градовете Оряхово или Тутракан, човек може да намери местни рибари, от които да закупи риба, да му приготвят рибни ястия или да го разходят с лодка. Може да посети също и някои от Дунавските острови. Има острови с великолепен ситен пясък. А малко по-нагоре по реката са и Дунавските Малдиви. Това са едни разкошни места, рядко посещавани и неизвестни. Например на сайта memofish.eu  могат да проследят всички маршрути от Видин до Силистра от двете страни на реката, обхващащи 5 български и 5 румънски крайречни града.

Чудесни къщи за гости сред дивата природа ще откриете в селата Божичен, Кошов, Червен, Басарбово и други. „Те са много хубави и всеки уикенд са пълни с туристи“ – каза в заключение проф. Николай Ненов.

Вижте още:

Снимки: ДПП „Русенски Лом“, БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15