Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Странджа всички пеят в съзвучие с природата

Фолклорен конкурс „С песните на Златка Ставрева“ събира изпълнители от цяла България

„Фолклорът ни дарява с най-щедрите дарове – сила, здраве, любов и утеха“, казва народната певица Златка Ставрева. Известна сред ценителите като „бялата лястовица на Странджа“, тя неуморно предава на младите любовта си към песните от Югоизточния край на България. На 29 и 30 април в Бургас ще се проведе първото издание на Национален конкурс „С песните на Златка Ставрева“, в който ще се включат близо 1000 изпълнители от 44 населени места в цялата страна.

Идеята за това фолклорно надпяване идва от Младежкия фолклорен съюз в лицето на неговия председател д-р Николай Гурбанов и зам.-председателя Костадин Михайлов, изследовател на културно-историческото наследство на Странджа.

Златка Ставрева
„Предложиха да се направи конкурс с песните, които аз изпълнявам и той да е свързан с моята 70-годишнина и 30 години от създаването на първия странджански дует „Сестри Ставреви“ - сподели Златка Ставрева пред Радио България и допълни, че сред участниците има и една представителка на Беларус – Олга Наскович.

В какво се състои пленителната сила на странджанската песен?

„В Странджа всички хора пеят, защото пеят в съзвучие с природата – тази красива планина, широтата, която има Странджа и тази красива орнаментика не може да се изпее от всеки изпълнител, но има и песни, които им прилягат и им е интересно да запеят. Има и друго – на хората от вътрешността на България им е интересен фолклорният диалект на Странджа и тази сложна орнаментика как се получава. Един живот за песента не стига - народното творчество, знаем, е дълбоката същност и жизнената сила на нашия народ. И най-важното е, че това е неприкосновен знак, че народът ни е бил, е и ще пребъде, защото родното фолклорно изкуство се е превърнало в символ на България по света.“

Странджанската песен е най-красивото нещо, което е свързано с мен, казва ни Златка Ставрева и допълва, че може да предаде своята обич към песента на всеки, какъвто е и случаят с една група от Канада - гостували на международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ и останали, за да научат две странджански песни от извора.

„Всички песни са ми много хубави, всички са ми любими, но една от първите песни, които запяхме заедно с моята сестра Ирина и ни подкрепи чародейката на Странджа Магда Пушкарова, това е „Снощи ходих в Бродилово село“, а също и „Деспинка дума майка си“. Една от моите визитни картички като солова песен е „Бърза хорото водеше“.“

Тези и още много песни от богатия репертоар на Златка Ставрева ще звучат в Бургас в изпълнение на фолклорни певци и колективи от цялата страна. „Целта ни е да дадем път на нови дарования и да стимулираме интереса сред повече млади хора към фолклорното богатство на Странджа и на България“, казва ни самата Златка Ставрева.

Вижте още:

Снимки: архив, личен архив

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10