Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Странджа всички пеят в съзвучие с природата

Фолклорен конкурс „С песните на Златка Ставрева“ събира изпълнители от цяла България

„Фолклорът ни дарява с най-щедрите дарове – сила, здраве, любов и утеха“, казва народната певица Златка Ставрева. Известна сред ценителите като „бялата лястовица на Странджа“, тя неуморно предава на младите любовта си към песните от Югоизточния край на България. На 29 и 30 април в Бургас ще се проведе първото издание на Национален конкурс „С песните на Златка Ставрева“, в който ще се включат близо 1000 изпълнители от 44 населени места в цялата страна.

Идеята за това фолклорно надпяване идва от Младежкия фолклорен съюз в лицето на неговия председател д-р Николай Гурбанов и зам.-председателя Костадин Михайлов, изследовател на културно-историческото наследство на Странджа.

Златка Ставрева
„Предложиха да се направи конкурс с песните, които аз изпълнявам и той да е свързан с моята 70-годишнина и 30 години от създаването на първия странджански дует „Сестри Ставреви“ - сподели Златка Ставрева пред Радио България и допълни, че сред участниците има и една представителка на Беларус – Олга Наскович.

В какво се състои пленителната сила на странджанската песен?

„В Странджа всички хора пеят, защото пеят в съзвучие с природата – тази красива планина, широтата, която има Странджа и тази красива орнаментика не може да се изпее от всеки изпълнител, но има и песни, които им прилягат и им е интересно да запеят. Има и друго – на хората от вътрешността на България им е интересен фолклорният диалект на Странджа и тази сложна орнаментика как се получава. Един живот за песента не стига - народното творчество, знаем, е дълбоката същност и жизнената сила на нашия народ. И най-важното е, че това е неприкосновен знак, че народът ни е бил, е и ще пребъде, защото родното фолклорно изкуство се е превърнало в символ на България по света.“

Странджанската песен е най-красивото нещо, което е свързано с мен, казва ни Златка Ставрева и допълва, че може да предаде своята обич към песента на всеки, какъвто е и случаят с една група от Канада - гостували на международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ и останали, за да научат две странджански песни от извора.

„Всички песни са ми много хубави, всички са ми любими, но една от първите песни, които запяхме заедно с моята сестра Ирина и ни подкрепи чародейката на Странджа Магда Пушкарова, това е „Снощи ходих в Бродилово село“, а също и „Деспинка дума майка си“. Една от моите визитни картички като солова песен е „Бърза хорото водеше“.“

Тези и още много песни от богатия репертоар на Златка Ставрева ще звучат в Бургас в изпълнение на фолклорни певци и колективи от цялата страна. „Целта ни е да дадем път на нови дарования и да стимулираме интереса сред повече млади хора към фолклорното богатство на Странджа и на България“, казва ни самата Златка Ставрева.

Вижте още:

Снимки: архив, личен архив

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25