Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка

900 танцьори ще се включат в 13-ото издание на „Верея“, съобщи за Радио България организаторът му Константин Маринов

4
Снимка: архив

37 състава от 14 щата на САЩ и 7 танцови трупи от Канада ще се включат в най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – „Верея“. Неговото 13-то издание започва на 27 април с прожекция на филма „Кавал парк“, но акцент са българските народни хора. Започнал като едно малко събитие преди повече от десетилетие в църквата Св. София,  фестивалът се разрасна и днес трае не един, а цели три дни. „Фолклорът е магия“, казва организаторът на „Верея“ Константин Маринов, а самият той е магьосникът, който кара българите от цяла Северна Америка да вият хора и ситнят ръченица до прималяване.

„В събота, както е по традиция от началото всички състави да се събираме и опознаваме, тази година 900 човека ще празнуваме фестивала. А иначе „Верея“ започва още от 27 април с филм на Богдан Дарев от Сиатъл, казва се „Кавал парк“- много е интересен, разказва за един американец от руски произход – Александър Еплер, завършил Академията за танцово и музикално изкуство в Пловдив с кавал и като се връща в САЩ започва да обучава американците на български традиционни инструменти – заслужава си да с види.“

Ще бъде спазена и традицията в рамките на „Верея“ да се проведе специална хоротека - уроци по танци.

„По покана на ансамбъл „Хоро“ тази година тук е главният хореограф на Ансамбъл „Филип Кутев“ в България Ивайло Иванов. Ирина и Тодор Гочеви, ръководителите на „Хоро“ в Чикаго, го поканиха да им постави танц, а аз предложих да направи един семинар, за да могат хората да видят от различни гледни точки и различни специалисти как се преподава. Защото ние сме състави извън България, някои работят професионално, други не чак толкова и искам да представим различни специалисти, които да дадат някаква насока. Важно е и хората да знаят, че тези, които сме завършили Държавно хореографско училище, а после и Академията, независимо че живеем от много години в чужбина, можем същите неща, както колегите от България“ - обяснява Константин Маринов и продължава:

„В събота, 29 април, започваме в 12 часа на обяд и свършваме в 19 часа. Не бих нарекъл това надиграване, а сбиране на хора, които харесват българското народно творчество. С повечето състави се знаем от много години покрай фестивала „Верея“. Някои от съставите не са се събирали през пандемията и сега с нетърпение чакат да дойдат. А има и състави, които като обявя новата дата в края на фестивала, те започват да работят върху представянето си за следващата година. От миналата година започнахме да обогатяваме фестивала. Ще има филм,  ще има изложба на наши творци от Чикаго - осем художнички и един художник и дърворезбар Огнян Тодоров, наречена „Дами канят 3“.“

Предстои истински фолклорен празник - три дни, в които българите в Чикаго ще танцуват, ще пеят и ще се надиграват.

Репортаж на Елена Цанева, кор. на БНР в Чикаго

Снимки: Facebook/ Константин Маринов


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Снимка: Българско училище „Д-р Петър Берон“ в Рединг

Ученици създадоха авангард-портрети на Апостола на свободата

Попарт портрети на Васил Левски, вдъхновени от творчеството на художника Анди Уорхол, създадоха ученици от единадесети клас в Българското училище "Д-р Петър Берон" в Рединг. "Нашите ученици познават добре творчеството на Анди Уорхол и затова..

публикувано на 18.02.24 в 10:25

Празник на мартеницата в Брюксел

Празник на мартеницата ще се състои днес в Брюксел с участието на културни и образователни организации, ученици и гости от България, Румъния и Молдова. Всички те ще представят традициите на своята страна. Децата от трите държави са подготвили..

публикувано на 18.02.24 в 08:59

Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – II част

Продължава нашето гостуване при българите в областта Го̀ра, Североизточна Албания.  Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – I част Мириян Даути е от по-младите учители в училището на село Църналево..

публикувано на 17.02.24 в 13:05